kleka kleka Danijel

Saznajte zašto se kleka tako često koristi kod nas Истакнут

Аутор  apr 08, 2016

Kleka je zimzelen, višegodišnji, gusto i nepravilno razgranat dvodoman grm visine od 0,5 do 0,7 m, sa vrlo uskim, zašiljenim, bodljikavim listićima. Zeleni plodovi su jajastog oblika (u prvoj godini), a zreli su okrugli i tamnocrno – ljubičasti (dozrevaju u drugoj godini). Imaju smolast i aromatičan miris i gorkosladak ukus. Cvetovi su sitni i nalaze se u pazuhu listova, odvojeni na pojedinim biljkama. Kleka uspeva na kamenitim i kraškim terenima, od primorskih do brdskih i planinskih područja. Kod nas kleka se najviše nalazi po brdskim i planinskim suvim krčevinama, pašnjacima, suvatima, zapuštenim i neobrađenim zemljištima.

Cela biljka (kleka) je lekovita. Najčesće se koriste plodovi (lekoviti su potpuno zreli plodovi, ljubičaste boje, dvogodišnji, dok jednogodišnji, zeleni, nisu lekoviti - beru se od kraja leta do početka zime). Iglice i mlade grane beru se od aprila do kraja juna.

Kleka se koristi protiv zadržavanja mokraće (deluje kao diuretik), za dezinfekciju i protiv upala mokraćnih organa (bubrezi, bešika). Kleka deluje  i kao stomahik (poboljšava varenje, apetit, smiruje bolove i ublažava nadimanje - i kod drugih poremećaja gastroenterološkog trakta), protiv nazeba, prehlada, kašlja (olakšava iskašljavanje – etarsko ulje se koristi za inhalaciju), kod reumatizma, artritisa i ostalih bolova u zglobovima, kod gonoreje. Kupka od iglica i mladih grana kleke otklanja otok nogu i poboljsava cirkulaciju. Kleku treba koristiti pažljivo, jer preterana upotreba moze dovesti do disfunkcije bubrega.

Kleka - lek protiv grčeva

Mešavinu jednakih delova kleke, hajdučke trave, pelena i kamilice (jednu supenu kašiku), preliti sa 1/5 litra ključale vode. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta, procediti i piti bez sećera.

Recepti

Kleka za glavobolju

Sitno usitniti plodove kleke staviti na maramicu i držati kao oblog na čelu.

Kleka za jetru, želudac, vodenu bolest i živce

1. Ujutru na prazan stomak dobro sažvakati i progutati oko 5 zrelih plodova kleke. Nakon toga ne jesti ništa bar jedan sat.

2. Tokom dana popiti nekoliko šoljica čaja od plodova kleke.

Priprema čaja:

Jednu šaku zrelih plodova usitniti i preliti 1 litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji kratko vreme.

Kleka prirodni lek protiv dijabetesa

Za lečenje dijabetesa (šećerne bolesti), upotrebljava se sok od kleke (pripremljen sa vrlo malo šećera, a više vode) ili nezaslađen čaj od zrelih dvogodišnjih plodova kleke.

Kleka za popravljanje apetita

Kod nedostatka apetita pomoći će kompot od plodova kleke koji se priprema na isti način kao i svaki drugi kompot naravno uz dodatak sećera. Jesti svakoga dana dok se ne javi normalna potreba za hranom.

 

 

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31