Da li ste čuli za biljku Noni koja se koristi u prevenciji i lečenju tumora? Danijel

Da li ste čuli za biljku Noni koja se koristi u prevenciji i lečenju tumora? Истакнут

Аутор  apr 04, 2016

Tahiti, najveće ostrvo u Francuskoj Polineziji, nalazi se u arhipelagu Društvenih ostrva u južnom Pacifiku. Ima 183.645 stanovnika, a najveći grad je Papete. Ostrvo se sastoji iz dva kružna dela vulkanskog porekla, spojena prevlakom: Velikog (Tahiti nui) i Malog Tahitija (Tahiti iti). Vegetacija je gusta, tropska, ostrvo je pogodno za poljoprivredu, a okolni okean je bogat ribom.

Noni (Morinda Citrifolia) je biljka koja raste u tropskim područjima u obliku grma, visine 3-10 metara. Koristi se i kao hrana i kao lek. Plod spada u grupu od 80 lekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdelotvornijoj biljnoj grupi starog sveta Rubiaceae u kojoj ima najveću sposobnost da spaja kseronin. Raste samonikla, kao divlje voće na obodima džungli a daje plodove tokom cele godine pošto se bere 12 puta godišnje. Potpuno zreli plodovi su veličine 7-15 cm, belo-žućkaste boje i jakog mirisa i ukusa.

U tradicionalnoj primeni, kao lekovito sredstvo, koristi se duže od dve hiljade godina – kod problema sa kožom, kosom, noktima, kod bolova, respiratornih smetnji, mučnine, grčeva, kostobolje, posekotina, rana, tegoba sa varenjem. Pored Tahitija, gde zbog izuzetno bogatog, nezagađenog tla i klimatskoh uslova, rastu najkvalitetniji plodovi, noni biljka raste i u drugim tropskim područjima – od jugoistočne Azije, Polinezije i Australije, preko ostrva Tihog okeana do Srednje i Južne Amerike. Na različitim područjima, biljka ima različita imena: Hnau, Kikiri, Noni, Nono, Nonu, Mengkudu, Indian mulberry....

Istraživanja ukazuju na to da noni plod sadrži preko 150 aktivnih bioloških materija, vitamina, minerala, ugljenih hidrata, elemenata u tragovima, amino-kiselina i enzima. Visok udeo askorbinske kiseline (vitamin C), kao i vitamini B1, B2, B3, B6 i E,čine ovaj plod vrednim u ishrani; 18 amino-kiselina podstiču razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovu atrofiju; količine natrijuma, kalijuma, gvožđa, mangana i magnezijuma, koje se nalaze u soku nonija zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za tim mineralima.

Najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska, regulisanje nivoa šećera u krvi, povećanje telesne energije, uklanjanje nesanice i neraspoloženja ( pomaže prilikom depresivnih stanja ), povećanje psihičke stabilnosti, protiv alergija i upala.

Japanska studija je pokazala da je sastojak nonija damnakantal  najbolja supstanca koja sprečava T-RAS funkciju, za koju se zna da je odgovorna za nastanak tumora, tako da se koristi i u prevenciji i kao pomoć u lečenju te bolesti.

Noni sadrži velike količine prokseronina, koji podstiče dobro raspoloženje i emocionalnu stabilnost  i učestvuje u regulisanju rada hormona u organizmu. Nedovoljna količina serotonina može izazvati agresivno ponašanje, destruktivni stres i depresiju.

Plod noni je koristan za sve koji treniraju, jer amino-kiseline koje sadrži pospešuju razvoj mišića i podržavaju funkciju štitne žlezde. Redovnom upotrebom čaja od nonija može se smanjiti rizik od infarkta i izliva krvi u mozak.

Čaj pomaže i u probavi, pa time smanjuje moguće probleme digestivnog trakta. Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti zavisnosti: pušenje, alkoholizam, narkomanija, jer upotreba nonija smanjuje simptome odvikavanja, čime se taj proces mnogo lakše podnosi.

Dejstvo Noni čaja je najbolje ako se koristi od 1 do 6 meseci bez prekida.  Noni čaj, koji se priprema kuvanjem  5–10 g sušenog nonija u 2–3 dl vode 10–15 min., nema neželjenih dejstava, tako da količine koje ćete uneti nisu ograničene.

Osnovna medicinska namena:

-sprečava pojavu tumora

-usporava rast tumora

-uništava ćelije raka

-reguliše krvni pritisak

-antidepresivno dejstvo

-podržava rad štitne žlezde

-jača imunološki sistem

 

-pruža zaštitu od bolesti probavnog sistema

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31