pegavost pegavost Danijel

Koje mere preduzeti ako se primeti pegavost lista trešnje i višnje Истакнут

Аутор  mar 11, 2016

Blumeriella jaapii (sin. Coccomyces hiemalis)

Simptomi:

U početku se javljaju male crvenkasto-ljubičaste pege na lišću. U našim klimatskim uslovima javlja se krajem maja ili početkom juna. Oboleli listovi delimično ili u celosti gube zelenu boju. Usled širenja patogena i njegovog prisustva javlja se žućenje lišća koje dovodi do opadanja čak i pre berbe. Vrlo retko se bolest sreće na peteljkama, plodu ili pupoljcima. Na naličju lista u okviru pega formira se beličasta prevlaka od konidija patogena. Na breskvi se ne sreću ovi simptomi pošto je otporna na infekcije ovog patogena.

 

Suzbijanje:

Moguće infekcije su već po pojavi prvih mladih listića tako da se sa zaštitom mora otpočeti već sa fazom precvetavanja. Upotrebom preparata Folicur 250 EW postiže se dvostruki efekat jer ovaj preparat deluje kako na pegavost lišća tako i na moniliju. Preventivni tretmani su obavezni. Do faze berbe, u zavisnosti od vremenskih uslova i intenziteta infekcije, potrebno je obaviti do tri tretmana. Mrka pegavost je pre svega bolest kišovitog i prohladnog proleća. Što su uslovi optimalniji za razvoj patogena intervali za zaštitu se skraćuju i povećava se broj tretmana. Najveće greške prave proizvođači koji čekaju da se bolest razvije i proširi pa tek onda počinju sa zaštitom koja se svodi samo na jedan tretman koji uglavnom nije dovoljan da se u potpunosti zaustavi širenje patogena. Intervali za tretman po precvetavanju u zavisnosti od uslova su na 7-10 dana.

Rano u proleće pre kretanja vegetacije izvrši se pregled opalog lišća ili letorasta. Na osnovu prisutnosti bolesti od prethodne godine određuje se verovatni napad u proizvodnoj godini. U glavnim proizvodnim područijima ova bolest je redovna i tretmani za zaštitu od prouzrokovača ove bolesti su redovni u programu zaštite.

Preporuka za tretman po fazama:

Precvetavanje – Folicur 250 EW ili Signum

7-10 dana kasnije – Duofen ili Mankosav  80 WP

7-10 dana kasnije - zavisno od intenziteta Signum ili Mankosav  80 WP

Posle berbe – Everest ili Mankosav 80 WP

 

Trešnjina muva

(Ragolethis cerasi)

Prezimljava u zemljištu u kokonu na dubinu od nekoliko centimetara. Odrasli insekti lete od maja do kraja jula. Leti, za vreme cvetanja, polaže jaja ispod pokožice ploda. Po izletanju, imago se hrani i 10-15 dana kasnije počinje sa polaganjem jaja, obično u vreme kada plodovi dobiju žutu boju.

Svaka oplođena ženka, u povoljnim vremenskim uslovima, može da položi u proseku 60-80 jaja. Mlade larve izlaze iz jaja posle 6-12 dana i hrane se sokom i mesom ploda.

Razvoj larve traje oko 30 dana, a potom, dok su plodovi još na stablu ili se oberu, larve izlaze iz njih i padaju na zemlju. Idućeg proleća iz zemlje izleću imaga.

Suzbijanje se izvodi suzbijanjem imaga i sprečavanjem polaganja jaja. Koriste se insekticidi koji ne ulaze u plod i imaju kraću karencu:

Prvi tretman preparatom Perfekthion, u količini 1,5 l/ha, a drugi tretman preparatom Calypso 480 SC 0,25 l/ha ili Fastac 10 EC 0,15-0,2 l/ha.

 

Višnjin surlaš

(Rhynchites auratus)

Ima 1-2 generacije godišnje. Prezimljava odrasla larva i polno nezreo imago u zemljištu na dubini do 10 cm. Početkom aprila (cvetanje višnje), imaga izlaze iz zemlje, oko mesec dana se hrani cvetnim pupoljcima, a kasnije prelazi na lisne pupoljke. Polažu jaja do kraja juna u otvore plodova koje naprave surlicom. Larve se ispile za oko 2 nedelje, ubušuju se u plod i na kraju u košticu čijim sadržajem se hrane.

Početkom jula larve izlaze iz koštice i ploda na isti otvor i odlaze u zemlju gde prave komorice u kojima prezime.

Suzbija se preparatima Savanur, u količini od 1,5 l/ha ili Bifenicus 0,15 l/ha.

 

Žilogriz

(Capnodis tenebrionis)

Ima jednu generaciju u toku dve godine. Prezimljava larva na korenu. Imago se javlja dosta kasno, od sredine jula do kraja avgusta i hrani se peteljkama listova i korom jednogodišnjih lastara. Nakon kopulacije polaže jaja u zemlju ili na delu debla u nivou zemlje. Izlegle larve se kreću u dubinu i hrani se tanjim korenovima. Tretman protiv larvi, koje se nalaze u korenu ne daje dobre rezultate.

Suzbijanje se može izvoditi uspešno samo kada je štetočina dostupna za kontakt sa preparatom, a to je od jula do kraja avgusta meseca. Koristi se preparat Savanur, u količini 1,5 l/ha ili Saturn 250 EC 2,5 l/ha.

 

 

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31