Одштампајте ову страницу
Ilustracija:Mlad vinograd na Fruškoj gori Ilustracija:Mlad vinograd na Fruškoj gori Goran Đaković

Sezonski poslovi u vinogradima Истакнут

Аутор  jun 21, 2018

NA 82 hektara vinograda kruševačke firme "Rubin", na Karađorđevom brdu iznad Paraćina, sezonci ovih dana imaju pune ruke posla. Vinova loza se orezuje, krati i vraća u špalir, kako to stručno kaže rukovodilac plantaže diplomirani inženjer poljoprivrede Vladimir Čolović.

Sezonski radnici su u vinogradu praktično svakog dana, od rezidbe do berbe, dok ostali radnici "Rubina" rade na zaštiti loze i međurednoj obradi. Taj posao bi trebalo da se završi do početka jula, a zatim sledi uklanjanje viška zelene mase sa čokota, što takođe zahteva manuelni rad.

- Ovi poslovi trajaće do početka berbe. Ako vrućine nastave, a prognoza je baš takva, berba će početi već polovinom avgusta. Vremenski uslovi, zasad, odgovaraju grožđu, zbog sunca vuče više šećera i daće bolji kvalitet, pa se možemo nadati i rekordnom rodu ove sezone - zadovoljno ističe Čolović. 

Na ovoj plantaži iznad Paraćina zastupljene su četiri sorte grožđa. Najviše je pod frankovkom - više od polovine vinograda - 46,8 hektara, merlo je na 24 hektara, belo grožđe rkaciteli na 10, dok je najmanje pod sortom game - 1,2 hektara. Zemljište na Karađorđevom brdu je smonica i malo je teže za obradu, ali zato daje dobar kvalitet grožđa. Najviše odgovara sorti frankovka, čiji je prinos prošle sezone bio preko 10 tona po hektaru.

- Sve ove sorte na smonici mogu da izvuku najbolje iz sebe, što se pokazalo i prethodnih godina. Sav rod nakon berbe pakujem transportujemo kamionom i do Kruševca na dalju preradu - rezimira Čolović.

 

Izvor:Večernje novosti