Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Provereni saveti stručnjaka za uzgoj breskve! Истакнут

Аутор  sep 05, 2017

Negativne temperature u zimskom periodu, i kasni prolećni mrazevi, ograničavaju područja za gajenje breskve u zonama umerene klime, a nedostatak dovoljno hladnog perioda, sprečava gajenje breskve u tropskim zonama. U Evropi su prisutne značajne razlike u karakteru vegetacionog perioda za breskvu, između južnih i kontinentalnih područja, uz konstataciju da je odlučujući faktor uticaj klime, a pre svega temperatura vazduha.

Kod breskve je utvrđeno da intenzitet svetlosti deluje na oblik i obim krošnje, a time na prinos i kvalitet plodova. Najslabije su osvetljene voćke u niskim i zatvorenim dolinama, jer se u tim uslovima smanjuje površina za dobijanje difuzne svetlosti. Kritične niske tempretaure za breskvu su od -16°C do -28°C.

Zaštita od niskih temperatura ili ublažavanje šteta, danas je moguće postići korišćenjem snažnih ventilatora za cirkulaciju vazduha, i mešanje vazdušnih masa sa različitim visinskih i temperaturnih pozicija. Uspešna zaštita od kasnih prolećnih mrazeva, može se izvesti kišenjem, pod uslovom da za to postoje potrebne količine vode.

Posledice dužih sušnih perioda, odražavaju se i na slabiju otpornost na minimalne temperature u periodu mirovanja. Takođe, kao posledica suše, javlja se i ranije kretanje u proleće, što dodatno povećava rizik od kasnih prolećnih mrazeva. Navodnjavanjem se prinosi mogu povećati do 100%, kvalitet plodova je značajno bolji, a ishrana i druge fiziološke funkcije, biće lakše kontrolisane u redovnoj rodnosti.

Breskva se najviše jede u sirovom stanju, jer je sočna i ukusna, ili se od nje prave i kompot, sokovi, džemovi. Izuzetno je tražena i kao sušena, a zahvaljujući blagotvornim dejstvima, ima široku primenu i u narodnoj medicini. Savršeno je sredstvo za čišćenje creva, jer potpomaže bolje varenje. To postiže zahvaljujući značajnoj količini pektina, odnosno rastvorljivih biljnih vlakana, koja pomažu radu organa za varenje, oslobađajući ih svih naslaga koje se nalaze u crevima. Na taj način, organizam se oslobađa toksina, omogućavajući bolju resorpciju hranljivih materija. Istovremeno, breskva je dobar laksativ i diuretik.

 

Kako ostvariti uspešnu negu sadnica breskve, pročitajte na linku ispod: 

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/2337-kako-ostvariti-uspesnu-negu-sadnica-breskve

 

1 коментар

  • Ljubinka Somborac
    Линк коментара Ljubinka Somborac sreda, 06 septembar 2017 11:13

    Izvinite,nemam kompijuter,sa telefona pišem.Interesuje me sve o uzgoju šljive takozvane Stenlejke,kao što ste napisali o breskvi,i druge novosti ako može,hvala unapred

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31