Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Koji su najpogodniji tereni za uzgoj leske? Истакнут

Аутор  avg 18, 2017

Leska je posle oraha najznačajnija jezgrasta voćka. Najveći proizvođači su Turska, Italija, Španija. Kod nas proizvodnja lešnika, dosta zaostaje, ali imamo uslova ga gajenje, mada u poslednje vreme se dosta razmišlja o osnivanju i razvoju novih plantaža, za koje ima dovoljno povoljnih mesta na prostorima Srbije. U Staparima, u Baškoj, postoji zasad koji je star 30 godina. Milov Milovanov, vlasnik ove plantaže, 1988. je zasadio, i u to vreme je bilo čudno, a sada je isplativo. Leska i dalje rađa, i donosi mu dobar prinos. Marko Sekulić, iz Kikinde je 586 sadnica posadio po hektaru. Sedam godina je bilo samo rada, ali posle sedam godina dočekao je rod.

Što se tiče terena, leski kao i većini voćnih vrsta, najviše odgovaraju severne, severozapadne i severoistočne ekspozicije. Takvi položaji su hladniji i vlažniji, i više pogoduju leski, nego južne ekspozicije, naročito na nižim visinama. Južne i zapadne ekspozicije su dosta toplije i suvlje, pa ih treba izbegavati.  

Najbolji tereni za gajenje leske su iznad 300 metara nadmorske visine, i treba izbegavati terene sa nadmorskom visinom ispod 100 metara, pogotovu u nekim kotlinama, jer je tu izmrzavanje leske sigirno. Proizvodnja lešnika bez vode, komercijalno nije značajna. U poslednje vreme se kod nas ne podižu zasadi bez postavljanja sistema za navodnjavanje, najčešće KAP PO KAP. Pored izbora parcele, obezbeđivanje vode za navodnjavanje veoma je važno, da se zasad podigne sa zdravim i sortno čistim sadnicama.

Više o pomenutoj temi možete pročitati u septembarskom izdanju Agrobiznis magazina. 

Saveti za uspešan odabir rasporeda sadnica u voćnjaku, na linku ispod:

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/2844-saveti-za-uspesan-odabir-rasporeda-sadnica-u-vocnjaku

Koja će biti cena šljive? Kakav je ovogodišnji rod? Pročitajte na linku ispod:

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/2838-koja-ce-biti-cena-sljive

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30