Ilustracija: malina Ilustracija: malina Milica Lukić

Malinari očekuju sastanak sa predsednikom i premijerkom Истакнут

Аутор  jul 04, 2017

Predstavnici udruženja malinara sastali su se u Beogradu sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, a sastanku su prisustvovali i hladnjačari. Na sastanku je zaključeno da do kraja nedelje treba da bude zakazan sastanak sa predsednikom i premijerkom na kojem bi se razgovaralo o otkupnoj ceni maline.

Proizvođačke grupacije su, prema rečima malinara, preuzele rizik na sebe zbog situacije na tržištu i očekuju da se donese strategija malinarstva do kraja godine.

Otkupna cena maline u ovom trenutku u Arilju je od 145 do 163 dinara. Malinari su podsetili ministra poljoprivrede da Komisija za zaštitu konkurencije treba da ispita monoploski položaj na tržištu, a na pitanje koliku cenu traže, kažu da bi bili zadovoljni sa 200 dinara po kilogramu.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije "Malinari Srbije", kaže da predsednik i premijerka treba da reaguju pre 7. jula, za kada su malinari najavili radikalizaciju protesta ukoliko se problemi ne reše do tada.

Istovremeno predstavnik hladnjačara Duško Radulović kaže da odnosi idu u smeru razumevanja, ali da kao izvoznici nemaju parametre da formiraju cenu, već da je u ovom trenutku jedini parametar cena koju je neko spreman da plati.

Ministar Nedimović je rekao da se ovog puta nije pričalo istim tonom kao prošli put. Ponovio je da tržište diktira cene, ali da 270 miliona evra izvoza u prošloj godini obavezuje Ministratstvo da se pozabavi ovim pitanjem. Očekuje organizaciju sastanka na višem niovu, ali podseća da tržište određuje pravila igre i da će Komisija za zaštitu konkurencije ispitati da li postoji poremećaj na tržištu.

Izvor: www.naslov.net

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30