ilustracija: višnja ilustracija: višnja Milica Lukić

Berba višanja u punom jeku Истакнут

Аутор  jun 23, 2017

U knjaževačkom kraju na više od 1.500 hektara višnjara u punom rodu u toku je kampanja berbe, otkupa i prerade ovog voća. Početna otkupna cena je 80 dinara po kilogramu, dok se beračima za kilogram plaća do 14 do 15 dinara. Na obnovljenim plantažama privatizovanog kombinata "Džervin" višnje se od ove godine beru uz pomoć mašina.

Dve savremene "Džervinove" mašine za berbu višanja, koje su i prve takve vrste na području istočne Srbije, počele su da rade na 26 hektara novog višnjara na potezu Boševo. Svaka od njih može da zameni više od stotinu berača, pa u kombinatu računaju da će im se investicija bzo otplatiti.

"Bere negde oko tri, tri i po do četiri hektara u toku radnog dana. Petnaest sekundi po stablu, šest radnika opslužuje mašinu", kaže Dragan Stojanović, vozač mašine za berbu višanja.

Podizanjem oko 180 hetkara novih zasada višanja i šljiva, kombinat "Džervin" počeo je obnovu voćarske proizvodnje posle privatizacije. Višnjar na Boševu opremljen je i podzemnim sistemom za navodnjavanje.

"Kad ove višnje budu bile u punoj rodnosti, sa ove plantaže od 26 hektara očekujemo i do 25 tona po hektaru. Tako visok prinos se postiže samo uz taj sistem za navodnjavanje. Dogodine planiramo da još nekih 55 do 60 hektara podignemo ili pod višnjom ili pod šljivom", kaže Vladan Trandafilović, zamenik rukovodioca biljne proizvodnje u "Džervinu".

U preradne kapacitete "Džervina" osim iz knjaževačkog kraja, višnje stižu i sa drugih područja. Otkupna cena je 80 dinara po kilogramu.

Vladimir Lazarević, proizvođač i otkupljivač Rekovca svoje višnje predao je "Džervinu". Kaže da je zadovoljan i saradnjom sa njima i aktuelnom otkupnom cenom.

"Ovogodišnji plan je nekih, prijem i prerada, tri do četiri hiljada tona. Najveći deo ide na preradu u zamrznutu višnju, manji deo se prerađuje u pogonu tople prerade u pasterizovanu višnju i kompot od višanja", kaže Bojana Pavlović, tehnolog u pogonu prerade.

Proizvodnju višnje opština Knjaževac podstiče sredstvima iz svog agrarnog fonda.

"Lokalna samouprava je pospešila još 500 hektara novih zasada i sada smo došli na površinu oko 2000 hektara zasada višnje i drgog voća, uglavnom višnje", kaže Igor Stevanović, zamenik predsednika SO Knjaževac.

Berba višanja u knjaževačkom kraju trebalo bi da bude završena početkom jula na zasadima u brdsko-planinskom području opštine.

Izvor: www.rts.rs

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31