Ilustracija: vinograd Ilustracija: vinograd Milica Lukić

Kako pravilno orezati vinograd Истакнут

Аутор  maj 24, 2017

„Vinograd traži slugu a ne gospodara“ je poznata narodna izreka koja je posebno opravdana na proleće sa pojavom prvih toplih dana. Počinje sezona agrotehničkih mera, zaštita i prihrana vinove loze, prekraćivanje lastara.

Na samom početku potrebno je izvršiti zelenu rezidbu odnosno odstranjivanje lastara koji nepotrebno koriste raspoložive materije. Ovim putem mogu se ispraviti greške koje su nastale prilikom rezidbe na zrelo, dok istovremeno utiče na usklađivanje rodnosti i bujnosti sorte. Zelena rezidba ili drugim rečima lačenje omogućuje uklanjanje nerodnih lastara. Lačenjem se odstranjuju lastari sa višegodišnjeg stabla i delova kordunice. Ako su iz istog okca izbila dva lastara, lačenjem se uklanja manje razvijen lastar a ostavlja se razvijeniji i rodniji. Uglavnom se lačenje obavlja ručno jer su u tom porastu lako odstranjuju. Mogu se koristiti i makaze kada lastari dostignu duži rast.

Plamenjača se javlja u vidu beličastih pega na naličju lista i intenzivno se širi na povoljnim klimatskim uslovima. Poželjno je izvršiti dva tretiranja sredstvima na bazi kreča do prve faze cvetanja. Ako se ne pristupi zaštiti može doći do velikog gubitka roda na celoj površini vinograda. Tretiranje protiv pepelnice se izvodi kada lastari dostignu dužinu 10-20cm. Drugo je najbolje izvršiti 7-10 dana pre cvetanja. Za razliku od plamenjače, pepelnica se može suzbiti nakon pojave prvih vidljivih zaraza.

Sa pojavom prvih padavina dolazi do formiranja korovskih biljaka. Potrebno je izvesti mehaničko i hemijsko suzbijanje. Nije dozvoljeno koristiti herbicide u vinogradu do treće godine uzrasta zbog oštećenja koje sredstvo može naneti listovima odnosno čokotima. Razbijanje pokorice doprinosi očuvanju vlage i obezbeđenje povoljnih uslova za rast i ravoj loze. Prihrana loze se obavlja sa azotnim đubrivima. Preporučena količina za upotrebu je 10-15kg đubriva po aru. Upotrebljena količina zavisi od starosti i rodnosti zasada. Prihranjivanje se može obaviti i upotrebom folijarnih đubriva.

Do faze cvetanja neophodno je izvršiti prekraćivanje lastara. To se obavlja putem pinciranja i zalamanja. Pinciranjem se uklanja vrh lastara sa nekoliko mladih listova. Prekraćivanje lastara se vrši kada dostignu dužinu iznad zadnjeg reda žice ili rastu u međuredne prostore. Pri zalamanju mora se voditi računa da na rodnom lastaru iznad zadnje cvasti ili grozda ostane 8-10 listova neophodnih za pravilnu ishranu grozdova. Zalamanje zaperaka se obavlja kada veliki broj zaperaka čini špalire vrlo gustim i nedovoljno osunčanim. Bolje je prekraćivati zaperke nego ih u potpunosti uklanjati. 

Veća krupnoća bobica i ranije sazrevanje grožđa može se postići putem proređivanja cvasti i grozdova. Pored toga, ova mera smanjuje troškove berbe i pakovanja grožđa. Uklanja se 1/4 ili 1/3 vršnog dela cvasti gde je najniži procenat zametanja. Takođe se može primeniti i prstenovanje odnosno skidanje uzanog dela kore sa lastara, kako bi se hranljive materije usmerile prema grozdu. Pomoću posebnih makaza uklanja se deo kore širine 4 mm na zelenom lastaru, ispod grozda ili deo kore pri osnovi luka, koji će rezidbom na zrelo naredne godine biti odbačen.

U mladim vinogradima u drugoj i trećoj godini nakon sadnje preporučeno je održavanje zemljišta, uništavanje korova, vezivanje i nega lastara, zaštita, prihranjivanje kao i popuna praznih mesta u vinogradu.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30