Ilustracija: tikve Ilustracija: tikve Milica Lukić

Od tikve se ništa ne baca Истакнут

Аутор  sep 27, 2017

Postoji priča o tikvama, u kojoj im je pridat najveći značaj. Ispričana je u afričkom plemenu Dogona. Po tom predanju tikvicu je Vrhovni Bog pretvorio u matericu, iz koje su se rodila sva stvorenja na našoj planeti.

Pogače i sačme

Da bi se dobilo ulje tikve potrebno je seme oljuštiti i nakon toga se pristupa presovanju. Nakon dobijanja ulja presovanjem ostaju pogače sa minimalno 49% sirovih proteina i maksimalno 7% sirove celuloze. Sačma bundeve dobija se ekstrakcijom oljuštenog ili delimično oljuštenog zrna i treba da sadrži minimalno 45% sirovih proteina i maksimalno 14% sirove celuloze. Pogače predstavljaju odlično hranivo za sve vrste domaćih životinja, dok se sačma preporučuje preživarima jer sadrži visok nivo celuloze. Kao i sačma arahisa, deficitarna je u lizinu.

Postoji nekoliko vrsta tikava Cucurbita pepo- stočna tikva, Cucurbita maxima-bundevapečenka,Cucurbita moshata-muskantna tikva. U okviru stočne tikve razlikujemo  Cucurbita pepo var. pepo-običnu stočnu tikvu i Cucurbita pepo var. styriaca-uljanu tikvu golicu.

Nekada je puno gajena jedna vrsta tikve koja se naziva sudovnjača ili lagenarija Lagenaria siceraria. Osušeni plodovi ove vrste nekada su korišćeni kao posude, dok se ganas uglavnom gaji kao dekorativna ili za jelo. Pored ove vrste treba dodati i lufu Luffa cilindica iz čijih plodova se vadi meso u vidu sunđerastog tkiva prošarano celuloznim vlaknima. Kada ga očistimo od semena i osušimo dobijamo sunđer koji se koristi za pranje i masažu tela čime poboljšavamo cirkulaciju krvi i otklanjanja ostataka istrošene kože.

Ova ratarska biljka je dobila jako veliki značaj kada je proučena njena hranljiva, dijetetska i lekovita vrednost. Biljka se može još iskorišćavati na nekoliko načina. Meso plodišta koje je sočno vrlo je pogodno za ishranu domaćih životinja. U ishrani svinja se može koristiti na razne načine:

  • Tikva se iseče na sitne komade, skuva u velikom kazanu i kada se ohladi daje se svinjama deo po deo uz dodavanje jarme;
  • Tikva se iseče na manje komade, posoli i tako sveža daje svinjama, kravama…;
  • Isečena sveža tikva se pomeša sa jarmom, stočnim brašnom i kao takva daje svinjama i kravama.

Seme se može pre davanja životinjama izvaditi ili ne. Postoje mišljenja da seme pozitivno utiče na crevne gliste jer ih ubija i izbacuje iz creva. Ovo može biti problem kod mladih prasića koji mogu da uginu kada sve to krene jer dolazi do začepljenja creva.

Osim u ishrani domaćih životinja koristi se i za proizvodnju džemova, marmelada, voćnih sokova i ostalih prehrambenih proizvoda.

Nadzemna biomasa, odnosno vreže predstavljaju dobru kabastu stočnu hranu, kao svežu ili za spravljanje silaže.

Plod i seme su od davnina poznati u narodnoj medicini. Pa su se tako koristili za izbacivanje suvišne vode iz organizma, lečenje crevnih oboljenja, prostate, a kod dece imaju odličan uticaj na crevne parazite, odnosno gliste. U novije vreme pripisuju mu se i antikancerogena dejstva. U ranija vremena deca su učila da plivaju uz pomoć ove biljke. Sasušene biljke su lagane i njihovim povezivanjem pravljeni su pojasevi za neplivače. Danas se u mnogim delovima Srbije i sveta koriste kao ukras na različite načine i postaju lepi suveniri. 

Cvet tikve se može iskoristiti na više načina. Medonosna pčela ga posećuje čime dobijamo med i kažu da taj med ima poseban ukus. Cvet se može koristiti i u razne lekovite svrhe. Pa tako prašnike tikve možemo iskoristiti za skidanje bradavica tako što ćemo uzeti prašnike iz sredine cveta, malo zgnječiti i time trljati 2 puta dnevno bradavicu. Cvet je vrlo interesantan i po tome što je otvoren samo u toku prepodneva i svakog dana se otvaraju novi cvetovi.

Nadzemni delovi biljke, stablo i listovi koriste se za ishranu stoke.

Videli smo da se cela biljka može iskoristiti, ali na kraju ostaje koren. Šta s' njim? Da li se može on iskoristiti? Može! Koren tikve se može koristiti za kalemljenje lubenice i dinje. Tada je prinos bostana veći, biljke imaju snažan i dobro razvijen korenov sistem i otporne su na razne uzročnike bolesti. Pored toga i brža je proizvodnja istih, odnosno brže dospevaju na tržište.

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31