Ilustracija: mali meksički krastavac Ilustracija: mali meksički krastavac Milica Lukić

Lubenica ili krastavac? Za ovo povrće sigurno niste znali! Истакнут

Аутор  jul 14, 2017

Cucamelon - lat. Melothria scabra, krastavac-dinja ili mali meksički krastavac neobična je vrsta iz porodice tikvi - bliski srodnik krastavaca (i dinje, tikvica, lubenica...) Poreklom je iz područja Srednje Amerike, gde prirodno raste na području Meksika i Gvatemale. Još ga nazivaju i mišja dinja, meksički kiseli krastavac, meksička mini lubenica… Sam naziv cucamelon kombinacije ja reči krastavac (cucumber) i dinja (melon).

Uzgaja se kao i sve ostale vrste tikvi. Seje se na otvorenom kada prestane opasnost od mrazeva početkom maja meseca. Možete ga sejati i pre u zatvorenom u čašice pa nakon mrazeva rasaditi. Osigurajte mu dobar rast, voli rasti u visinu i dobro se prislanja uz mrežu. U visinu može narasti do 1,5 metara. Najbolje ga je saditi u grupama – ja sadim po desetak i više biljčica u red, postavim 2 stupa i između mrežu po kojoj rastu. Prema mom iskustvu, dosta sporo raste, ali kad se jednom razraste i krene u cvetanje, brzo je tu dosta plodova.


Posadite i korisno cveće oko njega koje vole pčele. Naime, kao i sve druge biljke iz porodice tikvi imaju odvojene muške i ženske cvetove (VIŠE) i traže oprašivače kako bi dale plod. Stoga nije na odmet poboljšati im izglede privlačenjem pčela u blizinu. Zato ja gredicu cucamelona okružim niskim kadificama i nevenom. Cvate sitnim žutim cvetićima i dakle samo nakon ženskih nastaju plodovi.

Cucamelon ima izuzetno male, neobične plodove koji su veličine grožđa, a ukusom slični krastavcu. Ukus im ima i kiselkasto-voćnu notu, slično dinji i limeti. Plodovi se beru mladi i hrskavi, a jedu se sveži. Teško je odrediti po izgledu kad je stvarno zreli plod jer nikad ne menja boju, a i ne prezRI kao recimo krastavac.  Može se kiseliti jednako kao i krastavci. Jako dugo stoje u frižderu nakon branja. Kad dozre, sami padaju doLe sA biljke (ali za jelo ih slobodno berite i pre).   

Iako ga uzgajamo kao jednogodišnju biljku, cucamelon je trajnica, pa ako ste u prilici, možete ju preko zime spremiti u tegle i u podrum. Ili skupiti seme pa svake godine kao i sve druge tikve sejati iznova. Seme je najlakše skupiti ako pustite da plodovi odstoje, postanu mekani i praktički počnu truliti – tada ih zgnječite i seme isperite u cedaljku za čaj pod mlazom vode. Možete i ostaviti u bašti deo plodova koji su popadali na gredicu - ako imate baštu koja ne prekopavate i ne orete, sami će vam niknuti sledećeg proleća


Izvor: www.biovrt.com

 

Последњи пут измењено petak, 14 jul 2017 10:25

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31