Ilustracija: Uz staklenik dobijete i započetu proizvodnju salate Ilustracija: Uz staklenik dobijete i započetu proizvodnju salate

I to je moguće - staklenik po sistemu ključ u ruke Истакнут

Аутор  jan 01, 2021

Najpoznatija američka kompanija za izgradnju staklenika Havecon oslučila je da ode korak dalje i svojim kupcima ponudi staklenike  po sistemu „ključ u ruke“. Ne samo što će u potpunosti graditi i opremati staklenike već će kupcima ponuditi i pokretanje proizvodnje salate.

-Ovom novom inicijativomlakše će se otvoriti vrata u industriji hrane. Uzgoj povrća koji je bliži potrošačima smanjiće troškove transporta i pomoći da se smanji uzvoz hrane - rekao je izvršni direktor  ove kompanije Henk Verbakel, a piše časopis Horti dejli. 

- Zajedno sa našim partnerima i dobavljačima imamo više od 100 godina kombinovanog iskustva u poljoprivredi. Idemo u korak sa vremenom pa ćemo našim kupcima ponuditi i najmoderniji način proizvodnje, odnosno hidroponske plastenika za nekoliko vrsta voća i povrća. Koristimo svoje znanje kako bismo podigli standarde u proizvodnji - rekao je Henk Verbakel.

Podsećamo, hidroponska proizvodnja je uzgoj povrća bez zemlje odnosno u supstratu ili asupstratnim smešama kao što su kamena vuna, kokosova vlakna, perlit, glinene kuglice... Ovakav vid proizvodnje omogućava ispunjavanje svih ekoloških uslova u kontrollisanom zatvorenom prostoru kao što su plastenici i staklenici. 

- Upravljaćemo čitavim projektom od početka do kraja. To znači da imate posla samo s jednom kompanijom - rečeno je u ovoj kompaniji.

Kako ističu uzgoj proizvoda u hidroponskom stakleniku ima mnogo prednosti.

-Temperatura staklenika i ulazni podaci mogu se precizno kontrolisati, omogućavajući biljkama da brže rastu i suočavaju se sa manje bolesti u odnosu na useve koji se gaje na otvorenom polju.  Pored toga, sistem navodnjavanja u zatvorenom prostoru daje mogućnost za uštedu vode uz manje korišćenje đubriva nego pod otvorenim nebom. 

Potražnja za ovim plastenicima je izuzetno velika i do sada su izgradili više od 400 stakleničkih objekata širom sveta. U pitanju su staklenici različitih veličina od onih manjih do onih koji se prostiru na nekoliko hektara.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31