Ilustracija: Nana uvek tražena Ilustracija: Nana uvek tražena

Da li je uzgoj aromatičnog bilja isplativije od ratarstva? Истакнут

Аутор  jul 10, 2020

Svima koji bi počeli da se bave semenskom proizvodnjom aromatičnog i začinskog bilja važan je siguran plasman, savetuju iz kompanije Galileo Global iz Novog Sada. Ulazak u tu granu poljoprivrede bez podrške neke firme, bez saveta u zemlji u kojoj još nije prepoznat ovakav vid proizvodnje je sulud, napomenuo je direktor Branislav Bradaš za Agroklub koji je, kako kaže, sasvim slučajno ušao u proizvodnju, doradu i promet ove vrste bilja uz pomoć vlasnika italijanske firme SeedSelect sa kojom i sarađuje.

Od proizvoda nude desetak kultura, od kojih su na Međunarodnom sajmu hortikulture u Beogradu bili izloženi: menta, timijan, matičnjak, žalfija, sitnolisni i krupnolisni bosiljak, crveni bosiljak. Iz Španije obavljaju uvoz folijarnih đubriva, a na ugovor posluju sa Holanđanima i Italijanima, od kojih semena uvoze i umnožavaju.

- Za strance su bitni, kad se izvozi, čistoća i klijavost semena koje mora biti minimum 70%. U Holandiji po hektaru uzimaju minimum 20.000 EUR, a kod nas se bave ratarskim kulturama po 300 EUR. Mi imamo deset puta kvalitetniju zemlju od njih - kaže Bradaš.

Kako kaže naš sagovornik, Srbija je prepoznatljiva po kvalitetu semena, ali zato što je jeftina, jer se proizvodnja ovih kultura vodi kao nesortna.

Takođe, stava je da su proizvodnja i dorada semena isplativiji od ratarskih kultura, pogotovo jer je za ovu vrstu privrede dovoljna bašta ili staklenik, kao i u finansijskom smislu, zato što od aromatičnog bilja može da se dobije i aromatično ulje.

Izvor:https://www.ekapija.com/where-to-invest/2942310/za-semensku-proizvodnju-aromaticnog-i-zacinskog-bilja-vazan-siguran-plasman-isplativije-od

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31