Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina

Revolucija u srpskoj poljoprivredi Истакнут

Аутор  jun 02, 2020

Na poljoprivrednom imanju u okolini Obrenovca danas je prvi put primenjena tehnika zaprašivanja useva dronom. Na imanju Poljoprivredne škole u Obrenovcu usevi kukuruza zaprašivani su pomoću bespilotne letilice, a pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogičević rekao je da je će resorno ministarstvo u narednom periodu još više podržavati i podsticati ovakvu vrstu rada i tretmana useva.
"Važno je da svi, a naročito učenici poljoprivrednih škola na ovakvom primeru vide da poljoprivreda nije samo motika, traktor i plugovi već da je budućnost u novim tehnologijama i digitalizaciji i nadam se da ćemo sa ovim nastaviti", rekao je Bogićević.Direktorka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Beograd Milica Janković rekla je da ta služba sarađuje sa Poljoprivredno-hemijskom školom u Obrenovcu i da su zajedno zasnovali ogledna polja strnih žita i kukuruza u Grabovcu.

"Kada smo čuli za Asocijaciju bespilotnih letilica u poljoprivredi javila se ideja da jedan takav eksperiment uradimo ovde. Imali smo priliku da čujemo da je do sada ova tehnologija primenjena u voćarstvu i važno je da uvedemo nešto novo u poljoprivredi i pokažemo da ona podrazumeva i primenu visoke tehnologije", rekla je novinarima Janković.

Dodala je da će se na kraju u vreme žžetve videti i uporediti rezultati ovog načina tretmana i ručnog zaprašivanja površina.

"Ova vrsta zaprašivanja pokazuje da poljoprivreda ne mora da gleda u nebo ili blato da bi se ustanovilo da li nešto može da se radi ili ne, u ovom slučaju posao se obavlja tako da letilica praktično ne dotiče zemlju", rekla je Janković.

Direktor Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu Dragoljub Zlatanović kaže da je ovo pravi primer primene nauke u poljoprivredi.

"Radićemo analizu kada se završi žetva, videće se koliki će biti prinosi tada pa ćemo i sa učenicima moći da razgovaramo o eventualnim prednostima ovakvog tipa rada", rekao je on.

Predsednik Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi i suosnivač firme Agro-Dron Momir Alvirović objasnio je da se radi o upotrebi bespilotnih letilica za ranu detekciju promena i otkrivanje bolesti u cilju pravilnog planiranja agroteghničkih mera putem daljinske detekcije.

"Došli smo do te faze razvoja tehnologije da možemo tretman raditi iz niskog leta tokom koga dolazi do preciznog rasprišivanja rastvora na visini od 1, 5 do tri metra iznad useva", kazao je Alvirović.

On je objasnio da je doziranje precizno i da više letilica, koje imaju osam raspršivača, može da se koristi istovremeno na većim poljima.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/nove-tehnologije-u-poljopivredi-zaprasivanje-pomocu-drona_1130900.html

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31