Polje rasađeno lubenicama Polje rasađeno lubenicama Goran Đaković

Ko privi bere, njemu bolja zarada ali da li je ista slast za kupca? Истакнут

Аутор  maj 23, 2018

Na sremskim njivama ovih dana se rasađuju lubenice i to u etapama kako bi dozrevale u odre]enim vremenskim raymacima javlja RTV. Prvi rod ranih sorti očekuje se početkom jula. Uprkos tome na prodajnim mestima lubenica evo koliko želite. Možda bi naši stari rekli kad im vreme nije, ali poslednjih godina ima ih kod nas preko cele godine naravno reč je o uvozu iz toplijih krajeva, najčešeće iz Grčke. Trenutna cena im je 130 do 150 din za kg pa ko voli nek izvoli. Proizvođači bostana u Sremu tek su ga rasadili bostan i zapravo još ga rasađuju. Porodica Stojković uzgaja lubenice na 6 jutara Kokujevačkog Pakledina. Siniša Stojković, potrđuje  za vojvođanski javni servis   da je vreme rasađivanja i dalje u toku: “Mi radimo taj posao na etape, na nekolko puta, zato da ne bi sve sazrelo odjednom tako da da možemo da stignemo sve da oberemo. I još ćemo jedan deo rasađivati za nekih desetak dana. Imamo svoje plastenike, tako da sami proizvodimo rasad.

Ovih dana se na poljima zasađenim lubenicima vrši zaštita pošto je grad pre nekoliko dana prilično oštetio mlade strukove n a pojedinim lokacijama, a obavlja se i međuredna kultivicaija između folija. Stojkovići su u sistem za navodnjavanje kap po kap uložili 15.000 evra. Sprovedena je struja iz sela u dužini od 900m, pomoću koje se crpi voda iz bunara dubokog 90m, a cevi su raspoređene po njivi dužine ukupno 60 km. Isplati

Slobodan Stojković, na pitanje rentabilnosti ove proizvodnje kaže da malo teško pitanje, zato što to ovaj posao zavisi od godine do godine, znači da li je rodilo, da li je cena te godine povoljnija,  svake godine je različito ističe Stojković: “Znači, nema ni jedna godina ne liči na na onu prošlu i pretprošlu, svaka je za sebe, tako da što se tiče zarade to je jako teško da se kaže”:

Prošle godine je kažu bila loša, predeprošla sjajna, ipak sa plasmanom problema nemaju, sav rod prodaju kod kuće uglavnom nakupcima. Prvom lubenicom će se zasladiti već za mesec dana ističu sagovornici RTV-a.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31