Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Poljoprivrednicima podeljen semenski materijal Истакнут

Аутор  dec 20, 2017

Grupa poljoprivrednika iz nekoliko požeških sela dobila je besplatan semenski ali i drugi materijal, sa ciljem povećanja prinosa u oblasti stočarstva.

To je rezultat projekta koji su uz podršku ministarstva poljoprivrede, realizovali opština Požega i Institut za krmno bilje iz Kruševca.

“Ispitivanje plodnosti i utrvđivanje prisustva opasnih i štetnih materija u poljoprivrednom zemljištu na teritoriji opštine Požega” naziv je projekta koji je realizovan na nekoliko poljoprivrednih gazdinstava sa područja ove opštine. Na osnovu urađenih analiza, stručne službe Instituta za krmno bilje iz Kruševca su obezbedile i uručile poljoprvrednicima određeni materijal za popravljanje kvaliteta zemljišta kao i semenski materijal, kako bi se po njihovom mišljenju povećao prinos na konkretnim gazdinstvima.

,,Projekat je osmišljen tako da pored toga što se utvrđuje plodnost zemljišta na po tri, eventualno četiri parcele, utvrđuje se i kvalitet stočne hrane koja je dobijena sa tog zemljišta. Posle toga je predviđeno popravljanje plodnosti ako je to potrebno ili setva određenih smeša lucerke tamo gde je to moguće da se uradi”, kazao je dr Goran Jevtić iz kruševačkog Instituta za krmno bilje.

On je istakao da se popravljanje plodnosti radilo unošenjem mineralnih đubriva kao što je đubrivo sa povećanom količinom fosfora, eventualno NPK sa različitim formulacijama i korišćenjem kreča za smanjenje kiselosti.

“Primećena su dva problema na našim zemljištima, velika kiselost pre svega što je problem za setvu liguminoza ali ne samo njih već i mnogih drugih biljaka, dok je drugi problem veliki nedostatak fosfora u zemljištu”, tvrdi dr Jevtić

Pored saveta stručnjaka požeški poljoprivrednici su dobili krečni odnosno preporučeni materijal za popravljanje kvaliteta zemljišta prema urađenim analizama. Na osnovu tih rezultata stručnjaci iz Kruševca su odredili i posebne travne smeše koje su podeljene farmerima kako bi povećali prinos u prvm redu kabaste hrane. Sami farmeri kažu da im je ovo dragocena pomoć pa ne čudi što nekima ovo nije prvi put da učestvuju u sličnim projektima.

“Dobio sam detelinsko – travne smeše za kiselo zemljište u količini od 20 kilograma za površinu od 50 ari, namenjeno za ishranu stoke”, kaže Nenad Čolović iz sela Ljutice i dodaje da je za njega ovo veoma bitno s obzirom da se aktivno bavi uzgojem stoke.

“Već treći put učestvujem u ovom projektu i zadovoljan sam, pokazalo se kao dobro za stoku a znači nam mnogo i savet”, ističe Tomislav Vasiljević iz sela Papratnica.

Uz sredstva koje je obezbedilo resorno ministarstvo, opština Požega je učestvovala sa 100 hiljada dinara.

Izvor: http://www.glaszapadnesrbije.rs

 

Последњи пут измењено sreda, 20 decembar 2017 11:10

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31