Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Šta uzrokuje propadanje komposta? Истакнут

Аутор  nov 22, 2017

Brižljivo ste skupljali sve otpatke iz kuhinje i slagali ih u komposter, nadajući se da ćete dobiti dobro đubrivo za biljke u bašti i u kući, kad ono - iznenada se pojavio neprijatan miris, što je znak da je vaš kompost počeo da propada...

Šta bi moglo biti uzrok tome i postoji li šansa da se ispravi greška?

To se dešava usled visokog procenta vlage uzrokovanog lošom drenažom i ventilacijom, zbog čega počinje nekontrolisano truljenje i razvija se neprijatan miris. Takav kompost može da se popravi prevrtanjem i dodavanjem suvog materijala - suvog lišća, granja, strugotina i kore drveta. Ukoliko se ovaj problem zanemari, kompost će sigurno propasti, a najverovatnije ćete morati da se oprostite i od kompostera.

Drugi razlog može da bude neodgovarajući komposter, kao što je, recimo, jama koja nema dobru drenažu. Zato se kompostiranje preporučuje pored jame, u kojoj će se drenirati sadržaj. Truljenje komposta može nastati i zbog toga što je materijal previše sabijen, što onemogućava ventilaciju, a ako nema protoka vazduha, neće biti ni organizama koji pospešuju procese u đubrivu. Osim što će izostati željeni efekat, oko kompostera će se širiti vrlo neprijatan miris.

       

Kompostiranje ne treba da bude neprijatan posao, jer miris truljenja organskih materija zapravo nisu neugodni. Nesnosan smrad se javlja jedino u slučaju da u komposter zaluta nešto što nije na spisku "dobrih materija". U kompost se dodaju i neorganske komponente - zemlja, sitan pesak... Iskusni baštovani stavljao pepeo drveta jer pospešuje razlaganje materija i neutrališe mirise. 

Izvor: magazin cveće i voće

Kako i zašto kompostirati opalo lišće? 

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/organska-poljoprivreda/item/3296-kako-i-zasto-kompostirati-opalo-lisce

 

Последњи пут измењено sreda, 22 novembar 2017 07:49

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29