Ilustracija: kesten Ilustracija: kesten Milica Lukić

Dodatna zarada od orašastog ploda Истакнут

Аутор  okt 10, 2017

Kako da dođu do dodatne zarade dosetili su se Apatinci, pa su počeli da skupljaju plodove divljeg kestena u centru grada. Ovde kažu da tokom sezone mogu da zarade i po nekoliko hiljada dinara.

Građani plod prodaju poznatim nakupcima, koji, kako saznajemo, plaćaju oko 15 dinara za kilogram. Stručnjaci tvrde da stablo divljeg kestena daje oko 100 kilograma plodova u sezoni sazrevanja (septembar - oktobar).

- Sakupljam kesten već dve godine i u sezoni nakupimo oko 100 kilograma. U posao je uključena cela naša četvoročlana porodica. Dobar je ovo način da dopunimo kućni budžet, a malo pomognemo i komunalcima da očiste glavnu ulicu - kaže S. V. (26) iz Apatina, koga smo zatekli dok je skupljao plodove.

On dodaje da se sva količina koju donesu otkupi, i dalje preprodaje farmaceutskoj industriji.

- Kestenje je okrepljujuća hrana za jelene, posebno posle rike, kada su oni iscrpljeni - kaže Branislav Mijić, dugogodišnji lovni referent u ŠU Apatin.

On još dodaje da je Šumska uprava otkupljivala o po 10 tona kestena koji su ljudi sakupljali u Apatinu, delom i u Prigrevici, i prodavali gazdinstvu. Najviše su se zalagali školarci, kojima je tada to bio dodatni džeparac. Posle uvođenja javnih nabavki, ova praksa je prekinuta.

- Ujutro poranimo i za dan možemo da prikupimo više kilograma. Za nekoga je 15 dinara za kilogram mali novac, ali za nas sa malim penzijama ovo je i rekreacija i zarada - ističe penzioner Mile iz Apatina.

Ekološki pokret "Plavi Dunav" svojevremeno je u akciji "Kestenje za jelene" sakupljao sa mališanima vrtića "Pčelica" prikolice kestena, a zauzvrat im je Šumska uprava organizovala ekskurzije. - Šteta je što su ove ideje zaboravljene - smatra Jovan Lakatoš, aktivista eko-pokreta "Plavi Dunav".

 

KORISNI SASTOJCI

Pored ploda, koristi se i kora, a list i cvet nešto ređe. Divlji kesten sadrži 40-60 odsto skroba, ima saponina, ulja, belančevina, te tanine, flavonske i kumarinske derivate, kao i vitamine B1, C i K. Najvažniji sastojak je triterpenski saponin escin, kome se pripisuje lekovito svojstvo u terapiji slabosti venskih zalistaka i kapilara donjih ekstremiteta, koje učvršćuje i deluje diuretično.

Ovaj plod se tradicionalno koristi i kao ekološko rešenje protiv moljaca kod vunene i druge odeće.

Izvor: www.novosti.rs

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30