Ilustracija: Zasad borovnice Ilustracija: Zasad borovnice Goran Đaković

Holađani ozbiljno gube kredibilitet u poljoprivredi - sadnice zaražene bolešću prodate srpskim proizvođačima borovnice? Истакнут

Аутор  avg 26, 2017

Nakon velikog skandala sa jajima, Holandija kao jedan od najvećih izvoznika i proizvođača poljoprivrednih prozvoda, imaće ogromne probleme sa izvozom svojih proizvoda, predviđaju marketinški ali i agrarni stručnjaci.

Naime afera koja je potresla čitavu Evropu, procenjeno je da će koštati holadski sektor živinarstva oko 33 miliona evra i to kao direktna posledica klanja i drugih mera koje su sprovedene nakon što je ovog meseca otkriveno da su jaja sa njihovih farmi zagađena toksičnom hemikalijom. Ovi podaci dobijeni su nakon istraživanja koje je naručilo holandsko Ministarstvo poljoprivrede.  Ta procena ne uključuje štetu onih koji nisu farmeri u sektoru peradi, niti buduće gubitke na farmama. Ranije ovog meseca holandsko poljoprivredno udruženje procenilo je da će šteta biti najmanje 150 miliona evra.

Međutim, treba podsetiti da je Srbija imala vrlo negativno iskustvo takođe sa holndskim proizvodima. Reč je o sadnom materijalu odnosno semenskom kromipru koji je uvožen iz Holandije. Od tada je prošlo skoro 6 godina kada se otkirilo da je semenski krompir zaražen bakterijom Ralstonia solanacearum  uneta u njive gornjomilanovačkih sela Pranjana, Koštunića i Leušića. Semenski krompir na njive je dospeo iz Holandije, pošto ga je odatle uvezla firma „Dankom” iz Beograda.

Sve je počelo tako što je načelnik fitosanitarne inspekcije Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević saopštio da je otkriveno prisustvo štetne bakterije i to redovnom kontrolom apoteke „Trtović”, a trag zaraze inspektore je odveo do domaćinstva Stanka Tomovića u Koštunićima. On, međutim, nije mogao da objasni kako je moguće da zaraza nije otkrivena na granici.

Sada je na pomolu nova neprijatna situacija sa holandskim sadnim materijalom. Naime, kako Agrobiznis magazin saznaje u zasadima borovnica, u okolini Beograda, došlo je do pojave bolesti i do velike štete. Sumnja se da je bolest uneta u zasad preko sadnog materijala borovnica koji je kupljen u Holandiji. Nameće se ponovo pitanje kako je to moguće ako je sadni materijal deklarisan kao bezvirsuni i vrhunsku uz to je prošao fitosanitarnu konrtolu...Više detalja uskoro!

Sumnja se da je došlo do pojave RAKA STABLJIKE BOROVNICE Bolest izaziva više vrsta patogenih gljiva kao npr.: Fusiococcum putrefaciens, Phomopsis vaccini i Botryosphaeria corticis. Bolest se najčešće uočava na stabljikama biljke u obliku nekroze, rak-rana i odmiranju stabljike biljke, sušenju izboja pa i celog grma. Nema baš zadovoljavajućih mera zaštite, mogu se koristiti fungicidi iz grupe ftalamida kao npr. kaptan i folpet. Neophodno je ukloniti zaražene delove biljke ili same biljke.

Skandal s jajima zaražnim toksičnim insekticidom preti da se ponovo razbukta pošto je holandska ministarka zdravlja obavestila parlament da su na farmama živine nađeni tragovi još jednog zabranjenog insekticida.

Reč je o insekticidu čija je upotreba dozvoljena kod svinja i goveda, ali ne i kod živine. Ministarka je rekla da rizik po javno zdravlje tog zabranjenog insekticida "još nije jasan". Do sada amitrac nije otkriven u jajima.

U danas dostavljenom pismu holandskom parlamentu, ministarka Edit Šipers navela je da je insekticid amitrac (amitraz) otkriven posle kontrole pet farmi koje su 2016. i 2017. imale veze sa Čikenfrendom (ĆickenFriend), preneo je EFEAgro.

Последњи пут измењено subota, 26 avgust 2017 18:26

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30