Ilustracija:Hidroponika Ilustracija:Hidroponika Milica

Hidroponika, idealna za plastenike Истакнут

Аутор  apr 27, 2017

Hidroponika – kada to napišem ili se povede rasprava u razgovoru ili diskusija posle predavanja uvek se ponovo postavi po pet puta  jedno isto pitanje :“ kako to biljka može da živi , stoji uspravno i donese plod ,a  sve to bez zemlje“ . Možda ovo zvuči rogobadno, ironično ili surovo, ali tako je kako je. Naši ljudi još nisu prinuđeni da koriste prednosti i mane hidroponike , pa samim tim ne moraju mnogoni da znaju o njoj.

Cela priča oko hidroponike je počela onog trenutka kada su naučnici shvatili šta je biljkama potrebno za rast, razvoj , cvetanje ,oplodnju , plodonošenje  ,a to je voda , mineralna hraniva , kiseonik , ugljendioksid i svetlost . U poljoprivredi koju mi znamo iz zemljišta biljka uzima hranu, mineralne elemente. E tu dolazimo do hodroponike. Kada se mineralni elementi i zemljište rastvore u vodi biljka ih uzima , korenje ne pravi razliku da li je to vodeni rastvor ili zemljište , što nam omogućava da više ne koristimo zemljište kao izvor hrane. Sledeći veliki korak je učinjen kada je ustanovljeno da biljka bolje i brže raste u prljavoj nego destilisanoj vodi.

Skoro sva poljoprivredna zemljišta su u funkciji proizvodnje hrane . Novih nema , a i ova koja se koriste u većini slučajeva su već zagađena pesticidima, nitratima, fosfatima , a pored zemljišta velika zagađenja se događaju i u vodi od istih  ili sličnih uzročnika.

Osim problema zagađenja vode,  veliki problem je praktiča primena sistema za navodnjavanje.  Poljoprivrednici nemaju dovoljna znanja da bi mogli da odrede optimalnu količinu vode za navodnjavanje čak i u sistemima kap po kap , pa je čest slučaj previše ili premalo vlažno zemljište ili da budem jasan neodgovarajući PVK (poljski vodni kapacitet ) za određenu biljku i njenu fazu razvoja .

Kod hidroponike  je potrebno da biljka dobija tačno određenu količinu hraniva, količina svetlosti je optimalna , kao i temperatura i vlažnost vazduha. Sve nam ovo govori da je primena hidroponike jedino isplativa u zatvorenom prostoru , idealno u staklenicima .  Biljke su zaštićene, svi činioci proizvodnje se mogu kontrolisati  tako da je to velika prednost u odnosu na klasičnu proizvodnju  na otvorenom.

Više o hidroponici možete pročitati u najnovijem broju Agrobiznis magazina.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31