Одштампајте ову страницу
Ilustracija: Radovi u poljima suncokreta Ilustracija: Radovi u poljima suncokreta Goran Đaković

Država žanje suncokret koji su zasejali poznati i nepoznati! Истакнут

Аутор  avg 31, 2017

NOVI KNEŽEVAC: Nelegalna obrada poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države već duže vreme je na dnevnom redu u Novom Kneževcu, kao i preduzimanje mera da se uzurpiranje državnih njiva sankcioniše. Umesto uzurpatora, opština je počela berbu suncokreta. Ispostavilo se da su površine koje nelegalno obrađuju uzurpatori znatno veće od prvobitno utvrđenih. Poljočuvarska služba je prilikom obilaska državnih njiva u prvi mah utvrdila da postoji preko 220 hektara uzurpiranog zemljišta u državnom vlasništvu, ali na kraju se došlo do činjeničnog stanja, da su uzurpatori zaposeli preko 400 hektara. Član Opštinskog veća Novog Kneževca zadužena za poljoprivredu Irena Slavković, izjavila je da su počeli da primenjuju najavljene zakonske mere protiv uzurpatora. Zakasnili smo sa primenom mera kada je u pitanju posejana pšenica, ali tačno i na vreme smo krenuli sa skidanjem roda suncokreta. Angažovana je Geodetska služba i izvršen premer, zatim je republička poljoprivredna inspektorka Mirjana Ćosić sačinila zapisnike prema geodetskom izveštaju, pa smo sklopili ugovor sa DTD „Ribarstvo”, dali menicu i oni su preuzeli skidanje useva sa svih uzurpiranih parcela u državnom vlasništvu, rekla je Slavković.

Ko plati, može i da bere
Rod se skida sa njiva gde su uzurpatori nepoznata lica, a članica Opštinskog veća Irena Slavković pojašnjava da su na razgovor pozvani oni za koje se zna da su uzurpirali državne njive. Njima je utvrđena prosečna cena zakupa po hektaru i svima su upućeni pozivi za vansudsko poravnanje. Prosečna cena po hektaru je skoro 1.000 evra. Ona dodaje da ima slučajeva da su uzurpatori priznali i potpisali izjave, pa treba da plate utvrđeni iznos zakupa, a da ukoliko ne plate usev će se skinuti sa njiva koje su nelegalno zasejali. Do sada je utvrđeno da je pod suncokretom više od 90 hektara i do jučerašnjeg dana, sa nešto više od polovine površina žetva je već obavljena, a rod se skladišti kako to pravilnik i zakon nalažu. Zakonski preduslov da bi mogli krenuti u skidanje roda su zapisnik poljočuvarske službe, geodetski snimak i zapisnik republičkog poljioprivrednog inspektora, precizira Slavković. Kako je dodala, zapisnici poljoprivredne inspekcije glase na nepoznata lica i sa tih parcela se skidaju usevi. Oni koje su poljočuvari identifikovali ili zatekli na licu mesta, da su bespravno koristili državno zemljište, pozvani su na vansudsko poravnanje. Eto, upravo prilikom obilaska terena gde sam bila prisutna sa poljočuvarima i republičkom poljoprivrednom inspektorkom, na senokosu smo zatekli lice na toj parceli, kaže Slavković.

Prema njenim rečima, pravdao se da nije znao da je bilo licitacije, došao je u opštinu i izrazio spremnost da plati sve što treba. Imamo takvih primera i u slučaju pšenice, pa idemo na vansudsko poravnanje. Kod onih koji ne plate utvrđenu obavezu, opština će takođe skidati useve, navodi naša sagovornica. Kako napominje, u slučaju pšenice nije se stiglo, ne zato što opštinska administracija nije htela, nego je trebalo obaviti sve pravno regulisati sa Geodetskom službom, firmom koja će skidati i skladištiti rod, da se postupak sprovodi po zakonu. Ona dodaje da je odlukom precizirano da skidanje useva kreće po njihovom prispeću za žetvu ili berbu, da pre skidanja useva poljočuvari uzimaju uzorke sa svake parcele, mere se procenti vlage i ako su zadovoljavajući uslovi pristupa se skidanju roda poštujući struku i da sve bude po propisima.

Opština Novi Kneževac i ova opštinska vlast neće tolerisati i dozvoljavati uzurpiranje državnog poljoprivrednog zemljišta. Počeli smo da skidamo rod sa njiva pod suncokretom, a ista sudbina čeka i rod kukuruza na uzurpiranom državnom poljoprivrednom zemljištu. Sve što činimo, činimo po zakonima Republike Srbije i niko od uzurpatora nema pravo, niti potrebe da se ljuti na mene ili da se ljuti na aktuelnu opštinsku vlast, izjavila je Irena Slavković.

M. Mitrović

Izvor: https://www.dnevnik.rs 

Za više informacija o merama države posetite link: http://agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/item/2931-sta-nam-donose-nove-mere-ministarstva 

Последњи пут измењено četvrtak, 31 avgust 2017 09:31