Amarilis- jedno od najlepših sobnih biljaka Danijel

Amarilis- jedno od najlepših sobnih biljaka Истакнут

Аутор  mar 02, 2016

Amarilis je lukovičasta biljka koja vodi poreklo iz Latinske i centralne Amerike. Za amarilis se slobodno može reći da je jedno od najlepših sobnih biljaka ima najlepše cvetove. Cveta u raznim bojama, beloj, narandžastoj, crvenoj, čak ima i prugaste cvetove. Legenda kaže da je amarilis – divan cvet koji povezujemo sa odmorima – počeo kao stidljiva nimfa. Amarilis se jako zaljubila u Altea, pastira sa snagom Herkula i lepotom Apolona, ali su njena osećanja bila neuzvraćena. Nadajući se da ć     e ga osvojiti nudeći mu ono što je najviše želeo – cvet tako jedinstven da ne postoji nigde na svetu – Amarilis je tražila savet od proroka.

U zimu ili u rano proleće (najbolje početkom februara jer onda cvetaju oko 8. marta) treba ih zasaditi u saksiju plitko  tako da pola lukovice viri iz zemlje i staviti na toplo mesto (20-25 °C). Pri tim uslovima počinje da klija. Kad malo izraste treba početi sa zalivanjem (nikako pre). Da bi isforsirali brži rast cvetne drške sa pupoljcima na vrhu najbolje je da lukovicu prekrijete fišekom napravljenim od papira. Kad cvetna drška izraste 20-25 cm treba skinuti papirni fišek. Što biljka više raste treba je više zalivati i češće prihranjivati organskim đubrivima. Kad biljka procveta trebalo bi je staviti u prostoriju u kojoj je prosečna temperatura od 15 do 18 celzijusa jer se time produžava vreme cvetanja koje može biti i do 15 u datim uslovima.

Naročito je važan postupak sa biljkom posle precvetavanja. Tada treba umerenim zalivanjem održati listove svežim da lukovice mogu nakupiti što više rezervne hrane za naredno cvetanje. Biljku treba i dalje držati na svetlom mestu (na prozoru),početkom aprila mogu se izvaditi iz saksije i presaditi u bastu gre ih treba sto vise zalivati, nama se dešavalo da za vreme kišnih godina amarilisi koji su cvetali u martu cvetaju još jednom polovinom jula ili avgusta. Iz bašte ih treba izvaditi pre prvih mrazeva, znači polovinom oktobra kada od lukovice treba odvojiti takozvane "piliće"(oni će biti sposobni za cvetanje tek nakon četiri godine) takođe tom prilikom skraćujemo sasušene listove i žile na lukovicama na dužinu od 3-4 cm. Lukovice  nakon vađenja stavljamo u kutiju i skladištimo u prostoriju gde je temperatura u poseku od 5 do 10 stepeni.

Ima više vrsti amarilisa. Amaryllis vallota purpurea i Amaryllis robusta odlikuju se time što im lišće ne opada u jesen, već ga i zimi zadrže. Njih treba umereno zalivati i držati na svetlom i toplom mestu, pri temperaturi 10 do 12°C, a kada se želi da cvetaju onda se stave na toplije mesto i češće zalivaju.

 

Autor: Svetlana Kovačević

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено sreda, 02 mart 2016 08:21

Сродни чланци

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31