Rad u hladnjači tokom sezone berbe jabuka Rad u hladnjači tokom sezone berbe jabuka Goran Đaković

Nedostaje radna snaga, a nezaposlenost i dalje velika... Истакнут

Аутор  avg 27, 2017

Potražnja za sezonskim radnicima leti, osim u turizmu, velika je u poljoprivredi, naročito na istoku Hrvatske, gde veliki deo stanovništva živi "od zemlje".Brojne poljoprivredne kompanije iz Osječko-baranjske županije objavljuju oglase u kojima traže radnu snagu, a osim stočara, najtraženiji su voćari i povrtlari.

Budući da je veliki broj nezaposlenih iz Slavonije otišao na rad u inostranstvo ili na jadransku obalu, poljoprivrednici sve teže dolaze do kvalitetnih sezonskih radnika. Na sezonske poslove u poljoprivredi može se prijaviti svaka nezaposlena osoba koja je, ali i ne mora nužno biti, u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

Ponuda sezonskih poslova na području Slavonije i Baranje najveća je za berbu voća – jabuka, grožđa, krušaka i bresaka, a uprskos dobrim uslovima koji dodatno olakšavaju posao, berači se prijavljuju u vrlo malom broju. 

Tako je već početkom jula u mnogim voćnjacima počela sezona branja, a poljoprivrednici uz nedovoljnu radnu snagu moraju izdržati sve do novembra, kada se beru poslednje sorte jabuka. 

Iskustva ovih poljoprivrednika potkrjepljuju i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ističući da su prema njihovim istraživanjima najveći razlozi poteškoća upravo nedostatak sezonskih radnika s prethodnim radnim iskustvom i nezainteresovanost ili nemotivisanost kandidata, što potvrđuje i podatak da iz godine u godinu opada broj nezaposlenih koji su radili u poljoprivredi.

Iste probleme imaju i vlasnici velikih imanja u Srbiji, gde se dnevnice kreću od 1500 do 2500 dinara, uz to neki domaćini obezbeđuju hranu i piće tokom rada. Međutim sve je manje radnika zaitneresovanih za ovu vrstu posla. Procene stručnjaka su da će ovo biti sve veći problem za sve zemlje u regionu, te se problemu treba pristupiti temeljn o i hitno ga rešavati kroz institucije jer će se time uticati i na rast zaposleniosti ali i same proizvodje u poljoprivredi. Dodatno situaciju otežava veliki odliv kako radne snage tako i stručnjaka iz zemalja regiona gde je problem ukoliti tablu sa nedopuštenim natpisom veći i važniji od toga kako će građani živeti.

Izbor: http://www.b92.net 

Последњи пут измењено nedelja, 27 avgust 2017 08:05

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31