Ilustracija: akvilegija japanska Ilustracija: akvilegija japanska Milica Lukić

Cvet koji najavljuje vrele dane Истакнут

Аутор  jun 01, 2017

Akvilegija japanska (Aquilegia japonica) ili kod nas kandilica pripada familiji Ranunculaceae, sadrži oko 70 vrsta i spada u višegodišnje biljke. Ime joj vodi poreklo od latinske reči (aquila) odnosno orao, jer joj je oblik latica takav da se kaže da liči na orlove kandže. Vodi poreklo iz Japana, međutim i na našim prostorima je jako popularna. Kod nas se pored kandilice naziva još i pakujac.

 

Najavljuje vrele dane

U seoskim vrtovima se gaji od srednjeg veka kao ukrasna baštenska biljka, jer su cvetovi veoma dekorativni u velikim bokorima. Može da se gaji u saksijama i žardinjerama na terasama i balkonima. Akvilegija je nežna biljka, dostiže visinu od 15 do 20 cm, bokorastog tipa. Cvetovi su joj sitni, sakupljeni u cvasti - metlice. Mogu biti žuti, beli, ljubičasti ili crveni, a ponekad čak i dvobojni. Vrhovi ovog cveta su u obliku zvona, povijenih čašičnih listića. Njihova osnova i latice su plave boje. Listovi su joj plavo zeleni, okrugli, sastavljeni iz dva ili tri dela. Cveta u maju i junu i najavljuje vrele dane. Kada prođe vreme cvetanja, akvilegija nestaje, ali za sobom ostavlja dosta semena. Akvilegija je cvet, koji ne miriše, ali veoma lepo izgleda i dekorativna je. Uslovi gajenja Da bismo uspešno gajili Akvilegiju japansku moramo je gajiti na neutralnom ili kiselom zemljištu, koje je dobro propustljivo, peskovito i humusno. Nije zahtevna biljka, dovoljno je redovno je zalivati i jedino o čemu bi trebalo da se vodi računa je da se rasad ne sadi preblizu, jer se brzo bokori. Jako dobro se razmnožava semenom, koje se seje u proleće ili jesen.

 

U odbrani od korova

Ovaj cvet najbolje uspeva u hladnijoj klimi, mada može lepo da raste i na suncu, pa se koristi i za kamene bašte kao ukras, a isto tako i kao rub lejama. Takođe se koristi i kao rezani cvet, zato što buket može da ostane lep i svež do nedelju dana. Kako se sama razmnožava, odlično može da posluži i za suzbijanje korova.
Najbrojnije su ljubičaste vrste ovog cveta, mada se mogu naći i u raznim drugim bojama poput crvene, plave, žute. Akvilegija japanska je veoma otporna biljka, kako na bolesti, tako i na štetočine. Kada se jednom poseje ona će godinama cvetati.

Последњи пут измењено četvrtak, 01 jun 2017 08:41

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31