ljiljan ljiljan ceca

Ljiljan Истакнут

Аутор  jan 25, 2016

Ljiljan (Lilium) spada među najpopularnije rezano cveće na svetu. Njihove visoke i tanke stabljike nose cvetove u gotovo neverovatnoj paleti boja i egzotičnih oblika. Postoji više od 80 vrsta i na hiljade hibrida, koji skoro svi podnose različite uslove rasta, pa se lako i odgajaju. Većina ljiljana izvrsni su kao rezano cveće, jer u vazi „izdrži“ i više od osam dana.

 Višegodišnje lukovičasto cveće poreklom iz Egipta.  Nadzemno stablo  je jednogodišnje, visine 50-150 cm, zavisno od vrste. Listovi su linearni, lancetasti ili ovalni, na kratkim drškama ili sedeći, a mogu biti naizmenično ili naspramno poređani. Cvetovi su krupni, levkastog ili zvonastog oblika, izuzetno dekorativni. Cvetaju u kasno proleće i tokom leta.

Mogu se uzgajati u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Postoji osam tipova ljiljana: hibridi - azijski, orijentalni, martagon, candidum, američki, longiflorum i trumpet, i divlje vrste.

 Neophodan uslov za gajenje ljiljana je vlažni, dobro drenirani i visokohranljivi supstrat i polusenoviti položaj zaštićen od vetra. Za dobar rast, poželjno ih je prihranjivati u toku vegetacije. Ljiljani pozitivno reaguju na dopunsku ishranu azotom.U našim uslovima biljka prezimljava u zemlji u obliku lukovice. Ako se koristi kao rezani cvet, treba voditi računa da se ostavi što duži deo sa lisnom masom kako bi nastavio sa ishranom lukovice, u protivnom iduće godine neće cvetati. Kupujte uvek samo sveže lukovice i odmah ih posadite. Nikada ne kupujte smežurane lukovice ljiljana. Zemlja se pre sadnje obrađuje na 30 cm. Dubina sadnje je jednaka trostrukoj visini lukovice. Poželjno rastojanje u redu je15–20 cm, a međuredno 50–60 cm. Najbolje vreme za sadnju lukovica je u septembru. Preko zime ih treba pokriti slojem pruća ili slame da lukovice ne bi izmrzle. U proleće ljiljani imaju veliku potrebu za vlagom, a leti ih treba zalivati samo ako duže vreme nije bilo kiše. Presađuje se krajem leta, kada se podzemni deo sasuši, ali ukoliko je prošlo 4-5 godina. 

 

Ljiljani nalaze široku primenu u ozelenjavanju, ali su značajniji kao rezano cveće. Da bi rezani cvet trajao desetak dana, bere se kada pupoljci počnu da se otvaraju, tj. čim se na jednom pupoljku pojavi prva naznaka i vidi se koje je boje. Pre stavljanja u vazu skinite lišće sa stabljike jer ono u vodi počinje da truli i prlja vodu. Dobro bi bilo da skinete i prašnike s cveta, pošto su poprilično „opasni“ za garderobu i stolnjake. U slučaju da je polen pao na neku tkaninu uzmite selotejp i zalepite preko umrljanog mesta. Ponovite postupak nekoliko puta, jer je to jedini način da uklonite fleku.

 

U nas je najtraženiji beli ljiljan. Simbolizuje čistotu, lepotu,  nevinost i povezuje se sa rimskom boginjom Junonom. Prema priči, dok je Junona dojila svog sina Herkula, višak mleka  je pao sa neba i stvorio grupu zvezda koju mi zovemo Mlečni put, a ostatak mleka koji je pao na zemlju je stvorio bele ljiljane.

U Bibliji, prema predanju, kada je Eva napustila edenski vrt prolila je iskrene suze kajanja i iz tih pokajničkih suza nikli su ljiljani.

 

 


 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31