ilustracija: tuje ilustracija: tuje Milica Lukić

Smestite ukrasno drvo u vaš vrt Истакнут

Аутор  apr 26, 2017

U vašoj bašti pored cveća možete posaditi i ukrasno drvo koje će svojim izgledom upotpuniti vaš vrt. Na samom početku neophodno je pronaći drvo koje će da odgovara obliku i poziciji vašeg vrta. Ukrasno drveće voli svetlost i zemljište koje ima dobru vodno-propustljivost. Dubina tla za sadnicu treba da bude od 40-80cm zavisno od vrste koja se sadi. Drveće u saksijama može da se sadi u toku cele godine. Sa druge strane, drveće sa golim korenom sadi se od novembra do maja meseca odnosno u periodu kada vegetacija miruje. Mlade sadnice poželjno je privezati uz neki stub da je vetar ne bi oštetio. Neophodno je redovno zalivanje sadnice, pogotovo u letnjem periodu. 

Zavisno od toga da li vam drvo treba kao zanimljiv detalj u vrtu ili kao prostor za hladovinu potrebno je izabrati odgovarajuće sadnice. 

Tuja je ukrasna biljka koja se upotrebljava i za formiranje zimzelenih ograda. Sadnja tuja se obavllja u rano proleće ili u kasnu jesen. Poželjno je da se sadi na većoj udaljenosti od kuće pošto se smatra da je otrovna. Orezivanje se vrši dva puta godišnje, u proleće i kasnu jesen. Vole orošavanje i prihranjivanje. 

Jasmin je drvenasti grm visine i do 3m. Cvetovi jasmina su bele boje i formiraju se u grozdovima. Vreme cvetanja je karakteristično za maj i jun, mada postoje neke vrste koje cvetaju i zimi. 

 

Crvenolisna šljiva je karakteristična biljka po svojoj crvenoj boji lista. Visina biljke je do 8m, a širina krošnje čak do 5m. Cveta u martu mesecu, pošto je vrlo otporna na niske temperature. 

Žalosni brest je drvo koje liči na kišobran. Visina je do 4m, ima povijene grane. Pravilnom rezidbom može se formirati velika krošnja koja će praviti hlad tokom letnjeg perioda. 

 
Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31