ILustacija: Pakovanje jabuka ILustacija: Pakovanje jabuka Goran Đaković

Kako nam dizajn pakovanja može pomoći u prodaji, a kako prilikom zapošljavanja? Истакнут

Аутор  apr 23, 2018

Kakav je i koliki je značaj dizajna, možemo razumeti i iz reči prof. Hejsa (Robert Hayes, Harvard Business School) – „Pre 15 godina, kompanije su se nadmetale cenama. Danas je to kvalitet. Sutra će biti dizajn.” Ako imamo u vidu da je ovo izjava iz 1991. godine

onda bi ovaj tekst trebalo da bude izuzetno interesantan :) posebno onima koji vode sopstvene, ili, možda, tuđe biznise… da im dokaže da je dizajn stvarno od velike važnosti u njihovom poslovnom životu… da potkrepi tvrdnju ekonomske teorije – ulaganje u dizajn nije trošak već investicija. Budući da svim svojim klijentima gotovo svakodnevno upravo ovo govorim, potrudio sam se da pronađem nešto što to i praktično dokazuje.

Posle sveobuhvatne pretrage i potrage, kod Nemačkog saveta za dizajn (Rat für Formgebung) pronašao sam pravu stvar – Lepota dodate vrednosti, Najveće nemačko istraživanje o značaju dizajna u korporativnom uspehu (Die Schönheit des Mehrwertes, Deutschlands größte Studie zur Bedeutung von Design für den Unternehmenserfolg). Sadržaj te nevelike studije od pre nekoliko godina (svega 40 strana) potpuno me dojmio. U njoj su anketirani viši ili srednji rukovodioci 100 vodećih nemačkih kompanija. Osim konkretnih statističkih pokazatelja koji jasno i eksplicitno prikazuju uticaj dizajna na uspeh proizvoda još su interesantniji i srcu bliži citati pojedinih učesnika samog istraživanja. Evo najinteresantnije od tih, nemačkih, brojki koje dokazuju važnost, neophodnost i uticaj dizajna.

Dizajn stvara dodatu vrednost

Više od 80% ispitanika veruje da je dizajn glavni faktor u otvaranju novog tržišta ili osvajanju novog dela već postojećeg. Skoro svaka kompanija koristi se dizajnom prilikom lansiranja nečega na tržište. Najveća većina njih (89%) dizajn uključuje u početnim, ranim fazama kada on igra glavnu ulogu u razvoju proizvoda. Konačno, dizajn ne stvara dodatu vrednost samo u prodaji – više od polovine učesnika u istraživanju smatra da korporativni dizajn ima pozitivan efekat kod zapošljavanja menadžmenta.

Skoro 70% učesnika u ovom istraživanju smatra da dizajn ima veliki uticaj na ukupan prihod njihovih kompanija. Čak 88% ispitanika kaže da njihova firma može da osvoji određeni tržišni udeo samo putem dizajna.

Dizajn pravi razliku

Skoro sve kompanije koriste dizajn da bi svoje proizvode diferencirale od konkurentskih. Više od 93% kompanija ima stav da je dizajn ambalaže najvažniji aspekt u komunikaciji sa potrošačima.

Jedan od direktora kaže da oni dizajn doživljavaju kao celovit pristup – za njih je dizajn investicija u brend i, samim tim, uspeh kompanije; dizajn je ono što im omogućava da se izdvoje i jasno razlikuju od konkurencije.

Drugi, direktor jednog od najprestižnijih proizvođača kuhinjskih aparata, tvrdi da je dizajn duboko ukorenjen u samu njihovu suštinu te da ta simbioza forme i funkcije donosi njihovim proizvodima upravo taj poseban doživljaj zbog čega se kupci za njih i odlučuju.

Čak 86% nemačkih privrednika koji su učestvovali u ovom istraživanju kaže da prodaja njihovih proizvoda veoma mnogo zavisi od dizajna a još bitnije je da 95% njih smatra da je dizajn jedan od najvažnijih faktora kod lansiranja novih proizvoda.

Dizajn donosi više

Mnoga su istraživanja koja dokazuju uticaj dizajna. Tako, još jedno vladino telo, britanski Dizajn savet (Design Council) tvrdi da, u proseku, kompanije koje investiraju 1 funtu u dizajn – u proseku, dobijaju više od 20 funti neto profita. Onda, kažu oni, nije iznenađujuće da biznisi u Britaniji svake godine potroše 33 milijarde funti na dizajn!

Nemam saznanja da su kod nas rađena slična istraživanja, pa ako jesu neka je na moju dušu, ali sam veoma sklon da verujem da se ovi podaci mogu uzeti kao relevantni za bilo koji deo sveta – naravno ne kao konkretni brojevi već kao smernice kako treba razmišljati i šta je današnja stvarnost… mislim da su primeri koji dokazuju važnost dizajna svuda oko nas, bukvalno. Sa dizajnom smo svakodnevno u neprestanom kontaktu – štaviše, svi neprekidno donosimo različite odluke o kupovini ovoga ili onoga a sa dizajnom kao bitnim faktorom u odlučivanju.

Nadam se da vam je sada jasno koliko je ogroman, zapravo presudan uticaj dizajna na uspeh jednog proizvoda ili usluge… jednog biznisa. OK, onda idemo dalje, pa da bi razumeli kako nastaje dizajn u sledećem broju: dizajn proces

Antrfile: Nemački Savet za dizajn (Rat für Formgebung) nastao je pre više od 60 godina (1953.) kao direktan zahtev Nemačkog parlamenta (Bundestag) da se uspostavi telo za jačanje konkurentnosti nemačke industrije! Ovo telo svakodnevno daje odgovore na prilično mnogo važnih pitanja a i potpuno samostalno donosi mnoge zaključke i savete koji se poštuju, usvajaju i sprovode.

Britanski dizajn savet (Design Council) osnovao je Čerčilov (Winston Churchill) ratni parlament pre više od 70 godina (decembar 1944.) sa ciljem da bude snažna podrška ekonomskom oporavku Britanije. Svih tih godina, Savet inspiriše dizajnersko razmišljanje, podstiče javnu debatu, informiše i usmerava vladinu politiku kroz svoju osnovnu svrhu – promovisanje „svih praktičnih sredstava poboljšanja dizajna u proizvodima britanske industrije”

www.agrobiznis.rs

Autor: Dejan Vukelić

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30