Dok u Švajcarskoj radije plaćaju 30 franaka za kilogram domaće junetine u Srbiji najveći proizvođači prerađevina nisu se libili da iz raznih krajeva sveta uvoze meso za koje se odavno u stručnoj javnosti sumnja u kvalitet. Ovaj "poslovni poduhvat" prerađivača dopao se i komšijama pa im se sada svima obija o glavu. Prenosimo u celosti zanimljiv tekst iz Večernjih novosti uz podsećanje na onu poslovicu "Dala kuma dinar da igra u kolu, sada bi dala dva da iz kola izađe"

U SRBIJI poslednjih meseci posustaje prerada mesa. Statistika otkriva da je u avgustu iz pogona izašlo pet odsto manje narezaka i drugih prerađevina. Pojedini proizvođači kažu da polako gube utakmicu od kolega iz regiona čiji jeftiniji proizvodi u Srbiju stižu bez prepreka.

Prerada i konzervisanje mesa i proizvoda od mesa, u periodu od januara do avgusta, smanjena je za dva odsto u odnosu na isti period lane.

- Imamo problem i s preprodajom mesa, ali i s primarnom proizvodnjom - kaže ekonomista Ivan Nikolić. - Dugoročna tendencija je smanjenje stočnog fonda u Srbiji. Veliki je pad u broju goveda i živine, dok se kod svinja broj možda i povećao. Stočarstvo kod nas nije iskorišćeno na pravi način.

Pročitajte još - Krave na hormonima daju sve više mleka 

Neki od mesnih prerađivača kažu da ih podaci ne iznenađuju i tvrde da su primetili veći uvoz.

- Ne čudi me smanjena prerada mesa, jer je povećan uvoz robe iz Hrvatske i Italije - kaže Radoslav Nedeljković, vlasnik mesne industrije "Nedeljković". - Nema dodatnog opterećenja za uvoz mesnih prerađevina iz CEFTA regiona. Kada uvozimo meso iz drugih zemalja, postoje prelevmani. Da postoji zaštita uvoza mesnih prerađevina iz regiona, naši proizvodi bi bili i do 20 odsto jeftiniji. Na pojedinim stranim proizvodima, naročito na viršlama, vidite da su pravljene od pilećeg i ćurećeg mehanički otkošćenog mesa. Neko bira cenu, neko kvalitet.

Pročitajte još - Pojačivači ukusa opasni po zdravlje 

Nisu, međutim, svi proizvođači nezadovoljni. Petar Matijević, vlasnik mesne industrije "Matijević", tvrdi da radi punom parom.

- Poslujemo odlično - tvrdi Matijević. - Ove godine nam je proizvodnja prerađevina porasla u proseku za šest odsto. Pojedine artikle, poput viršli, proizvodimo i 50 odsto više. Nema nekog velikog uvoza prerađevina, jer nisu kvalitetnije od naših.

U Privrednoj komori Srbije, s druge strane, napominju da je ove godine Srbija znatno povećala uvoz mesa.

- U ovom periodu mi imamo za skoro 30 odsto veći uvoz mesa i veliki uvoz masnoća - kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS. - To meso ide u preradu. Uvoz je bio veliki jer je i cena žive vage tovljenika kod nas bila 220 dinara, pa ga je bilo jeftinije uvesti. Sada je pala cena žive vage na 160 dinara za kilogram, skoro za četvrtinu, ali kilogram krmendale u radnji košta isto.

ŠTITIMO SE OD EU

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da na uvoz mesnih prerađevina i mesa postoje prelevmani. Oni se odnose na uvoz iz zemalja EU i država s kojima nemamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, kao što su Švajcarska, Lihtenštajn i Norveška. Za države CEFTA ne postoje nikakvi nameti na uvoz.

- Poređenjem prvih devet meseci ove godine i prošle, ne beleži se neki veliki porast uvoza mesnih prerađevina koji bi mogao da ugrozi našu domaću industriju - tvrde u resornom ministarstvu. - Uz to, Ministarstvo je ove godine najveći deo budžeta usmerio u investicije u prerađivačku industriju. Oni imaju i prednost prilikom zakupa državnog zemljišta.

 

J. Su. - S. B. 

www.novosti.rs