Одштампајте ову страницу
Resenje Poverenika Resenje Poverenika Goran Djakovic

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad se nalazi pred neporsednom prinudom Poverenika za informacije od javnog zbačaja! Истакнут

Аутор  mar 30, 2016

Poverenik za informcije od javnog značaja Rodoljub Šabić zapretio je Institutu za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada da će, ukoliko ne plati kaznu koju je izrekao u iznosu od 180.000 dinara, iskoristiti i član 28. stva 4.  Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja na osnovu kojeg se postupak izvršenja rešenja poverenika nastvalja primenom mera iz nadležnosti Vlade, odnosno obezbeđivanjem izvršenja Rešenja poverenika neporsednom prinudom!

Podsetimo, redakcija Agrobiznis magazina pokušava mesecima da dobije kopiju Ugovora o konsultantskim uslugama između državnog sekretara Ministarsva poljoprivrede i zaštite životne sredine Danila Golubovića i Instituta. Gospodin Golubović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio ovaj angažman, međutim postoji sumnja da iznos koji je prijavio ne odgovara onom koji piše u Ugovoru o čemu je nedavno bilo reči i u dnevnim novinama ALO!

Do sada se ovim povodom Tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije nisu izjašnjavali. Nije bilo rekacije ni Golubovićeve šefice, ministarke Snežane Bogosavljević - Bošković. 

Nadamo se da će na kraju ipak pravna država pobediti i da ćemo saznati šta to tako važno piše u Ugovoru pa gospodin Golubović i Institut za ratarstvo ne žele da ga podele sa javnošću kaže Goran Đaković iz AGROPRESS-a. Inače ovakvi primeri državnih funkcionera u Evropskoj uniji, kojoj težimo, su apsolutna retkost. Ukoliko bi se i desili obično bi se završili nepovoljno po političku karijeru aktera. Najzanimljiviji primer je svakako bivši predsednik Nemačke koji je zbog skandala u vezi sa odobrenim kreditom podneo ostavku. Naime, moćna nemačka štampa je otkrila da je predsednik u odgovoru poslanicima u Donjoj Saksoniji prećutao svoj polumilionski kredit. Tadašnji nemački predsednik Kristijan Vulf (51) podnoseći ostavku je rekao: "napravio sam grešku, ali sam uvek bio pošten" i dodao da se povlači s mesta predsednika "da bi što je moguće pre oslobodio put nasledniku".

Očigledno je da nekima više, a nekima manje stalo do ličnog ugleda, kao i ugleda institucija koje predstavljaju. Zbog toga je neophodno da državni organi obezbede medijima da neometano rade i da se obraćanje Povereniku svede na razumnu meru rekao je ovim povodom predsednik AGROPRESS-a i glavni urednik Agrobiznis magazina Goran Đaković.

 

Последњи пут измењено sreda, 30 mart 2016 15:09