Ilustracija: Brže i lakše do prijave sezonaca Ilustracija: Brže i lakše do prijave sezonaca

Agro karavan u Jagodini Истакнут

Аутор  jan 13, 2021

"Agro info karavan", projekat Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj NALED-a koji se realizuje uz podršku Nemačke razvojne saradnje, predstavljen je prošlog ponedeljka i Udruženju "Mladi poljoprivrednici Srbije" u Jagodini.Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi stupio je na snagu u januaru 2019. i do sada je dao pozitivne rezultate. Godine 2018. legalno je bilo prijavljeno 3500 radnika, a zahvaljujući ovom zakonu i elektronskoj proceduri prijavljivanja koju on podrazumeva, već sledećih godinu i po dana od stupanja zakona na snagu, bilo je 44 hiljade legalno prijavljenih sezonskih radnika.

Koordinatori projekta "Agro info karavan" uveliko predstavljaju pogodnosti ovog programa poslodavcima i radnicima širom Srbije, a kao takav prezentovan je i Udruženju "Mladi poljoprivrednici Srbije" u Jagodini."Ranije je bilo potrebno oko pet sati za angažovanje jednog sezonskog radnika na poslovima poljoprivrede, a danas je potrebno svega nekoliko minuta, odnosno par koraka da se angažuje jedan sezonski radnik, zahvaljujući elektronskom prijavljivanju na sajtu www.sezonskiradnici.gov.rs ili putem mobilne aplikacije", rekla je Jelena Sajić, koordinatorka projekta "Agro info karavan".

Kako je navela, takođe postoje i benefiti za same poslodavce - visina poreza i doprinosa znatno je smanjena i iznosi negde oko 300 dinara dnevno.

"Pored pravnih lica, sada poslodavci mogu da budu i fizička lica, odnosno poljoprivredni proizvođači i nije potrebno napraviti neki dodatan ugovor, već možete biti i usmeni ugovor pored ugovora o privremeno-povremenim poslovima", rekla je Sajić.

Što se tiče samih sezonskih radnika, oni imaju pravo na penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu.

"Takođe, i dalje imaju pravo da budu registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a oni koji su korisnici socijalne pomoći i dalje mogu da je dobijaju. Udruženje 'Mladi poljoprivrednici Srbije' je mlado, ali veliko i ozbiljno. Među njima je dosta nosica poljoprivrednih gazdinstava koji često angažuju sezonske radnike, tako da su se pokazali kao dobri partneri kada je ova tema u pitanju".

Program je predstavljen i u nekoliko gradova i mesta u Srbiji, a sledeći na njihovoj mapi su: Zaječar i Negotin 13. januara, a Sombor i Vrbas 15. januara.

Koordinatori "Agro info karavana" istakli su da su za sada veoma zadovoljni reakcijom svih onih koji su bili zainteresovani za ovaj projekat.

Izvor:https://www.b92.net/lokal/jagodina/ekonomija-agro-info-karavan-posetio-i-jagodinu-pogodnosti-i-za-poslodavce-i-radnike-1794696

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28