Ilustracija: Sveta Petka /FOTO:SPC Ilustracija: Sveta Petka /FOTO:SPC

Danas se slavi Sveta Petka zaštitnica žena Истакнут

Аутор  okt 27, 2020

 

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Petkovača je i jedna od češćih slava u Srbiji, a ovu svetiteljku izuzetno poštuju i ostali pravoslavni narodi posebno Bugari i Rumuni.

Svetiteljka, koja je rođena oko 950. godine u Epivatu u tadašnjoj Trakiji na obali Mramornog mora, ime je dobila po danu kad je rođena Petku. Poticala je iz imućne porodice i još kao devojčica bila je vrlo pobožna. Nakon smrti svojih roditelja, željna podvižničkog života, otišla je u Carigrad gde se zamonašila u crkvi Svete Sofije i dobila ime Paraskeva.

Tokom života pomagala je siromašnima i bolesnima, a dve godine pred smrt ukazao joj se anđeo koji joj je rekao da se vrati u rodnu Evipatu gde je kasnije i umrla. Na njenom grobu dešavala su se brojna čuda, pa su sveštenici otvorili njen grob i pronašli netruležne mošti koje su položili u lokalnu crkvu Svetog Petra i Pavla.

Želeći da sačuvaju njene čudotvorne mošti od turskih osvajača, prenošene su tokom vremena od Trnova preko Vidina do Brusa. Na molbu srpske kneginje Milice sultan Bajazit dozvolio je da se mošti svete Petke prenesu u Beograd. Predanje kaže da gde god je povorka sa moštima stala da se odmori tu je izbio izvor lekovite vode za koji se veruje da leči probleme sa vidom. Kad je Sulejman I osvojio Beograd 1521. on uz ostale dragocenosti u Carigrad preneo i mošti Svete Petke. Na molbu i o troškom moldavskog gospodara Vasilija Arbanasa zvanog Lupula 1641. godine mošti su prenete u grad Jaši, gde se i danas nalaze osim dva prsta šake, koji su u kapeli svete Petke na Kalemegdanu.

Prvobitno njene mošti su bile položene u raskošni hram Sveta tri jerarha u Jašiju. A onda je jedne noći 1888. hram je zahvatio veliki požar. Zapalio se svećnjak kraj svetiteljkinog odra i od njega se raširila vatra. Sve je izgorelo - pokrovi, baldahin, draperije. Spoljašnji deo kivota, načinjen od srebra i zlata, sasvim se istopio. Ali unutrašnji deo kivota od drveta, tek je malo nagoreo i to spolja. A ispod drvenog poklopca ležale su mošti nedodirnute vatrom. Nisu se istopili čak ni pečati od voska na njenoj rizi. Posle toga mošti su prenete u Sabornu crkvu posvećenu Sretenju Gospodnjem, gde se i danas nalaze.

Njeno telo je i danas celo, umotano u tanku belu tkaninu i pokriveno plišanom odeždom, koja je izvezena zlatom i svilom. Odežda koja pokriva mošti menja se dva puta mesečno. Svučena odežda odlaže se u riznicu i može biti darovana nekom hramu ili manastiru posvećenom Svetoj Petki, na molbu nadležnog vladike. U Beogradu se nalaze dve svetiteljkine rize – jedna je u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu, druga u crkvi Svete Petke na Čukaričkoj padini. Odežda može biti bela, ili tamne boje. Bela se oblači za velike praznike, ona tamne boje drugim danima. Ove odežde izrađuju se u jednom manastiru u blizini Jašija i svetiteljki ih daruju vernici.

U Rumuniji se praznik Svete Petke slavi 14. oktobra po novom kalendaru. U čast praznika svake godine u Jaši stižu i mošti svetitelja iz drugih pravoslavnih zemalja, a 12. oktobra uveče zajedno sa moštima Svete Petke monasi ih pronose kroz grad i ova litija se zove Put Svetih. Sveta Petka je zaštitnica žena koje joj se mole za zdravlje, porod i izlečenje od bolesti, a vernici već vekovima svedoče o čudima ove svetiteljke koja i danas deset vekova posle svoje smrti pronosi slavu Gospoda.

Molitva Svetoj Petki

Sveta Petko, Božja Svetiteljko, moli Boga za nas.

Udostojila si se gledanja lica Božijeg kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših.

Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slepima vid, uzetima zdravlje, malaksalima snagu, i svima bodrost i radost, Hristova devstvenice, naša pomoćnice.

Budi i nadalje prestonome gradu srpskom, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernima, podigni nedužne i tužne, u usnulim u Gospodu precima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božija Svetiteljko.

Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, u vekove vekova. Amin.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Последњи пут измењено sreda, 28 oktobar 2020 15:19

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31