Ilustracija: Srpski sir spreman za trpeze Kineza Ilustracija: Srpski sir spreman za trpeze Kineza

Otkrivamo kako je Srbija dobila dozvolu za izvoz sira u Kinu Истакнут

Аутор  sep 29, 2020

 

Prvi put u istoriji dve srpske kompanije za proizvodnju mleka dobile su dozvolu za izvoz mlečnih proizvoda u Kini koja predstavlja najveće potrošačko tržište na svetu. Jedna od njih je kompanija Mlekoprodukt koja posluje u okviru grupe ”Savencia fromage & dairy”, koja je s ponosom saopštila da je dobila  sertifikat za izvoz svojih proizvoda na tržišta Kine i Evropske unije. Do sada je ova kompanija izvozila u zemlje regiona - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, a izlazak na kinesko tržište je veliki uspeh i šansa širenje poslovanja ove kompanije.

 Zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede

Kako za Agrobiznis magazin objašnjava generalni direktor Mlekoprodukta Andrej Beslać dobijanje jednog ovakvog međunarodnog sertifikata za plasman domaćih proizvoda na tržište Kine i EU predstavlja još jednu potvrdu da rade na pravi način.

- Izuzetno smo ponosni što je Mlekoprodukt dobio veliku priliku da daljim razvojem i unapređenjem svog poslovanja doprinese  poboljšanju domaće privrede. Želeo bih da istaknem da veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu poljoprivrede, imajući u vidu da je ceo proces krenuo od njih, odnosno od njihovog zahteva koji je upućen Ministarstvu poljoprivrede Kine da se naši proizvodi plasiraju na tom tržištu. Zahvaljujući njihovoj inicijativi, prvi put u istoriji srpski mlečni proizvodi su dobili šansu da se nađu na prostoru Kine, koja predstavlja najveće potrošačko tržište na svetu – rekao je Beslać. On je naglasio da saradnja koju njihova kompanija ima sa Ministarstvom poljoprivrede otvara mogućnosti za sve koji učestvuju u ovom procesu.

- Pred nama stoji šansa da zajedničkim snagama očuvamo postojeća radna mesta, ali i da u ovom izazovnom periodu stvorimo mogućnosti za nova zapošljavanja – ističe naš sagovornik.

Ova vest je dobra i za proizvođače mleka, jer Mlekoproduk planira da proširi zonu otkupa mleka i saradnju sa proizvođačima i farmerima.

- Stvorena je prilika za sve aktere u lancu domaće privrede, počev od domaćih farmera, preko dobavljača sirovine, partnera do industrijskih proizvođača, da imaju izuzetno veliki benefit od ovog sporazuma, ali i ogromnu šansu za uspeh.

 Šta ćemo ponuditi Kinezima?

Prvi čovek Mlekoprodukta otkriva koji srpski proizvodi će se naći na trpezama Kineza.

- Imajući u vidu da mleko namirnica sa krtakim rokom trajanja u Kinu ćemo izvoziti polutvrde sirevi: trapist, gauda, edamer, kao i naš specijalitet, tvrdi sir Selekta, ali i topljeni sireve. Jednom rečju sve ono po čemu je Mlekoprodukt decenijama poznat na srpskom, ali i tržištu zemalja iz regiona. Ovo je tek prva faza u kojoj su od šest firmi iz Srbije koje su se kandidovale za izvoz proizvoda od mleka u Kinu, sertifikat dobile dve, sa mogućnošću produžetka nakon četiri godine. Sledeća faza će podrazumevati potpisivanje potrebne dokumentacije u narednom periodu, nakon čega će i zvanično krenuti izvoz – otkriva Beslać.

Dobijanje sertifikata za izvoz svojih proizvoda u Kinu za Mlekoprodukt nije bilo lako, ali ulaganjem u proizvodnju  kompanija je dobila priliku da stanu rame uz rame sa najvećim svetskim proizvođačima.

- Velika je čast da imamo priliku da se pojavimo na jednom globalnom tržištu, kao što je Kina, gde su najveći svetski proizvođači i prerađivači mleka. Ovo je za nas ogroman uspeh, ali i velika odgovornost i obaveza. To nije nešto što smo preko noći postigli. Bila su potrebna određena investiciona ulaganja, ali i mnogo rada, zalaganja i inicijative svih zaposlenih. U prethodne tri godine uložili smo preko dva miliona evra u razvoj naših

proizvodnih kapaciteta, što je omogućilo da srpske proizvode ponudimo kineskim potrošačima, kao i potrošačima zemalja EU. S tim u vezi instalirali smo dodatni CIP i dodatnu prijemnu liniju za mleko, rekonstruisali i sredili sve podove i zidove. Bilo je važno povećati i kapacitete komore za sušenje sira i skladištenje ambalaže, što smo takođe uradili – objašnjava naš sagovornik i ističe da domaće tržište neće trpeti zbog izvoza u Kinu.

- Nabavili smo nove mašine za topljeni sir, kao i mašine za sečenje polutvrdog sira. Kako nam je bila potrebna i nova pakerica za pakovanje Selekte od 200g, usmerili smo se i na njenu nabavku. Zahvaljujući tim ulaganjima kompanija će moći da nastavi sa redovnim snabdevanjem domaćeg i tržišta u okruženju, uz posao koji joj sledi na kineskom i evropskom tržištu.

Ovo je, naglašava Beslać, postignuto i zahvaljujući uzajamnim partnerskim odnosima i višedecenijskoj saradnji Mlekoprodukta sa proizvođačima mleka.

- Oni su bili prva karika u lancu i procesu sertifikacije. Uradili su izuzetan posao u pogledu unapređenja proizvodnje mleka. Kroz investiranje u objekte i aparate za proizvodnju, ali i poboljšanje kvaliteta i zdravlja životinja, realizovali su značajna poboljšanja u pogledu proizvodnje i doveli kvalitet na visok, standardizovan nivo. Bez svega toga, ne bismo bili u mogućnosti da ispunimo zahteve i standarde koje kineski veterinarski zavod, odnosno kineski veterinarski zakoni zahtevaju kako bi neki proizvod ”ušao” na njihovo tržište.

 Majstorstvo u pravljenju sira

Prvi čovek Mlekoprodukta uveren je da ova kompanija može da stane na crtu svetskim kompanijama ponudom tradicionalnih srpskih sireva koji po kvalitetu ne zaostaju za najpoznatijim  brendovima.

-  Mlekoprodukt je deo grupe ”Savencia fromage & dairy”, koja je nastala 1956. godine i to je ono što nam omogućava da se ”takmičimo” na svetskom tržištu. Ova kompanija proizvodi i plasira najpoznatije svetske marke sireva u više od 120 zemalja sveta, na svim kontinentima. Zapošljava više od 20.000 radnika sa godišnjim obrtom od 4,5 milijardi evra. To je ujedno i četvrti prerađivač mleka na svetu, drugi u Francuskoj, ali ono po čemu je kompanija prepoznatljiva širom sveta su specijaliteti od sira. Sa druge strane, pored tradicionalnih domaćih sireva, Mlekoprodukt je u Srbiji broj jedan u proizvodnji polutvrdih i topljenih sireva pod markom Biser, od kojih je naš specijalitet ”Biser Selekta” koji se pravi od kravljeg i ovčjeg mleka i koji je takođe dobio sertifikat za izvoz u Kinu. Ponosni smo na činjenicu da je Mlekoprodukt u bivšoj Jugoslaviji bio jedan od najvećih dobavljača sira. Majstorstvo koje se kroz vreme prenosi na mlade snage rezultiralo je time da smo u jednom trenutku u kompaniji imali tri generacije koje su radile zajedno što je velika retkost u ovom poslu.

Istorijat

Kompanija Mlekoprodukt osnovana je 1947. godine i bavi se preradom mleka i proizvodnjom mlečnih proizvoda. Jedna je od vodećih kompanija u ovoj oblasti, ima tradiciju dugu preko sedam decenija i predstavlja jednu od najstarijih sirara u zemlji. Sredinom 2003. godine shvatajući potrebu evropskih i svetskih integracija stupilo se u pregovore sa jednim od najvećih svetskih proizvođača sireva Francuskom kompanijom „BONGRAIN”, današnjom grupom ”Savencia fromage & dairy”. Od 2004. godine Mlekoprodukt ulazi u sastav ove grupacije, što je rezultiralo ubrzanom modernizacijom uz efikasna investiranja u svrhu priprema za ulazak na evropsko tržište. Razvijena je nova robna maka „Biser“ sa ambicijom vodećeg brenda proizvođača sireva na našim prostorima, Jugoistočne Evrope i Balkana.  

- Ulazak u ovu francusku grupu pružio je našoj kompaniji  dodatno znanje i umeće na već postojeću srpsku tradiciju koju smo imali. Spajanjem srpske i francuske kuhinje nastala je jedna fina nota posebne recepture koja daje upravo taj delikates koji naši domaći sirevi imaju. Ono što smatramo da nas izdvaja su kvalitet i postojanost, ali i činjenica da nam je polazna osnova domaća proizvodnja – sireve proizvode naši dugogodišnji farmeri i proizvođači iz Zrenjanina i okoline od domaćeg, srpskog mleka – zaključuje za Agrobiznis magazin generalni direktor Mlekoprodukta Andrej Beslać.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31