Ilustracija: Zbog epidemije korone Sajam pomeren za jesen Ilustracija: Zbog epidemije korone Sajam pomeren za jesen

Zbog korone novi termin Sajma poljoprivrede u Novom Sadu Истакнут

Аутор  maj 16, 2020

SVI oni koji imaju šta da kažu i pokažu u oblasti poljoprivrede okupiće se i ove godine na predstojećem 87. međunarodnom sajmu u Novom Sadu, ali zbog pandemije virusa korona, to se neće dogoditi u uobičajenom, majskom terminu, nego od 19. do 25. septembra.

Uz nadu da će do tada državne granice biti širomo otvorene, generalni direktor "Novosadskog sajma" Slobodan Cvetković očekuje učešće izlagača iz 60 zemalja. Domaći i strani izlagači - a reč je o njih oko 1.500, predstaviće svoje poljoprivredne proizvode i dostignuća u oblasti agrara i privrednih grana koje imaju veze s poljoprivredom, zatim mehanizaciju, hemijska i zaštitna sredstva i ostale delatnosti u agrobiznisu.

Svoju priliku za promociju imaće stočari, voćari, kao i proizvođači organske hrane i hrane sa geografskim poreklom. Na licu mesta naći će se i najmodernije poljoprivredne mašine i mehanizacija. Zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma biće Češka Republika.

- Odabir Češke za partnera nije nimalo slučajan. Prošle godine srpsko-češka robna razmena prvi put je premašila milijardu evra. Češki poljoprivrednici predstaviće srpskim učesnicima Sajma, ali i inostranim, sve svoje proizvodne potencijale - naglašava Cvetković.

Svi planovi organizatora nagoveštavaju da će 87. međunarodni poljoprivredni sajam, bez obzira na promenu termina održavanja, biti uspešniji od prethodnog, jer već sada ima za osam odsto više najavljenih učesnika. O ugledu Poljoprivrednog sajma govori i podatak da svake godine okupi oko 130.000 posetilaca. Poređenja radi, istovetnom brojkom poklonika diči se i "Egzit", najpopularnija muzička manifestacija jugoistočne Evrope.

- Uz podršku resornog ministarstva i ministra Nedimovića, kao i pokrajinske i novosadske vlasti, verujemo da će ovogodišnji Poljoprivredni sajam zadržati, a možda i premašiti dosadašnji nivo. Podsetiću da su poslednjih godina na ovom sajmu sklapani ugovori za prodaju mehanizacije u ukupnoj vrednosti od 20 miliona evra, što predstavlja trećinu ukupnog obrta na nivou Srbije - kaže na kraju Cvetković.U ORGANIZACIJI Novosadskog sajma, a uz podršku kompanije Color Media Communications, u ponedeljak u 11 sati biće održana onlajn konferencija "Poljoprivreda posle pandemije". Na njoj će učestvovati ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sektretar za poljoprivredu Vuk Radojević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Češke Tomaš Kuhta, generalni direktor "Novosadskog sajma" Slobodan Cvetković, predstavnik "Đenerali osiguranja" Leonid Babić, sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marko Stojanović i vlasnik firme "Vrtlari" Branislav Sekulić.

Izvor:https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:865125-Medjunarodni-poljoprivredni-sajam-u-Novom-Sadu-umesto-u-maju-od-19-do-25-septembra-Stizu-izlagaci-iz-60-zemalja

Последњи пут измењено subota, 16 maj 2020 17:28

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30