Ilustracija: Šumadija Ilustracija: Šumadija

Digitalizovane parcele u deset opština! Истакнут

Аутор  jun 21, 2019

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja započela je aktivnosti na uspostavljanju sistema identifikacije zemljišnih parcela (LPIS). To je jedna od najvažnijih komponenti Integrisanog sistema upravljanja i kontrole (IACS) svih direktnih plaćanja, kao i plaćanja iz mera ruralnog razvoja koja se odnose na površinu, a koji Srbija treba da uspostavi do kraja 2023. godine.

Espertsku i finansijsku podršku pruža Evropska unija iz IPA nealociranih sredstava. U prvoj fazi se LPIS uspostavlja na osnovu karata korišćenjem geografskog informacionog sistema, piše Poljosfera.

Glavni ciljevi pilot projekta, koji je započeo 22. januara i traje do 31. oktobra 2019. godine, su: određivanje referentne parcele za Srbiju; izrada metodologije; izrada projektnog zadatka i tehničke specifikacije za LPIS softver i LC (zemljišni pokrivač).

Odabrano je 10 opština u kojima će se raditi pilot projekat: Novi Kneževac, Sečanj, Irig, Sremska Mitrovica, Gornji Milanovac, Požarevac, Golubac, Boljevac, Vlasotince i Leskovac. U šest su određena i poljoprivredna gazdinstva koja učestvuju u projektu. U digitalizaciju referentnih parcela uključeno je 147 poljoprivrednika.

Prikupljeni su neophodni podaci iz različitih registara (Republičkog geodetskog zavoda, Registra poljoprivrednih gazdinstava, Republičkog zavoda za statistiku i dr.) i neophodne slike (ortofoto) iz različitih perioda.

U periodu od 20. do 31. maja održane su i radionice za predstavnike izabranih pilot opština o osnovama digitalizacije poljoprivredne parcele, a potom je urađena i digitalizacija parcela izabranih gazdinstava.

Trenutno se radi analiza dobijenih podataka, nakon koje će biti predložen najpogodniji model referentne parcele za Srbiju: katastarska parcela, poljoprivredna parcela, poljoprivredni blok i fizički blok, ili topografska parcela.

LPIS predstavlja grafičku evidenciju svih zemljišnih površina koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju.

Najvažniji ciljevi uspostavljanja LPIS su: pravednija raspodela podsticaja po površini zemljišta koju poljoprivrednici koriste; kontrola podsticaja; kao i prikupljanje podataka o načinu korišćenja poljoprivrednog zemljišta koji će se koristiti za analitiku i statistiku poljoprivredne proizvodnje.

Za uspostavljanje LPIS potrebno je koristiti digitalne ortofotokarte (DOF) u razmeri 1:5000, digitalne katastarske planove, digitalni model terena (DMT) koji je nužan za definisanje pojedinih atributnih podataka, podaci iz registra prostornih jedinica, podaci iz registra poljoprivrednih gazdinstava i drugi podaci.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2545741/u-okviru-projekta-sistem-identifikacije-zemljisnih-parcela-digitalizovane-parcele-u-10-opstina

Последњи пут измењено petak, 21 jun 2019 08:53

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31