Ilustracija: Hrana sa roštilja je omiljena u Srbiji Ilustracija: Hrana sa roštilja je omiljena u Srbiji

Da li treba zabraniti roštilj na ćumur? Šta vi mislite? Истакнут

Аутор  jun 20, 2019

Skupštinskom odboru za zdravlje i porodicu, stigao je predlog kojim se traži zakonska zabrana upotreba roštilja na ćumur u registrovanim ugostiteljskom objektima. Adekvatna zamena bio bi električni i roštilj na gas, sa upozorenjem da bi se time sprečila sve češća pojava tumora debelog creva. Da li je to moguće i hoće li biti prihvaćeno u našoj sredini?

Teško da ćete kročiti u srpski restoran, a da u jelovniku ne ugledate rubriku "Jela sa roštilja". Vlasnik jednog novosadskog restorana kaže da se 90% turista odlučuje za ovako pripremljen roštilj.

- Kada je Egzit, i kada su neka veća dešavanja u gradu gosti hvale naš roštilj, jer imamo dobar kvalitet i obično ljudi dolaze upravo zbog toga što je na ćumuru - izjavila je Ljiljana Brkić, šef restorana.

Stručnjaci kažu da je ključ u pripremi mesa i da ne treba kriviti roštilj, već treba sagledati celu sliku.

- Stručnjaci ili odbor skupštine koji bi doneo takvu odluku da se zabrani pojedinačna namirnica i pojedinačni način pripremanja hrane, sigurno bi pogrešio. Mnogo bolje bi bilo da donesu odluku da se donese strategija za pravilnu ishranu u borbi protiv masivnih nezaraznih bolesti gde spadaju maligne bolesti, i rak debelog creva nego pojedinačno - saopštila je prof. dr Budimka Novaković, dijetoterapeut na Medicinskom fakultetu.

Smisao u ukidanju roštilja na ćumur ne vide ni potrošači, a, kako kažu lekari, nema razloga za brigu ukoliko se roštilj konzumira u normalnim količinama.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2544056/da-li-bi-zabrana-rostilja-na-cumur-bila-prihvacena-u-srbiji

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31