Ilustracija: Subvencije za mašine i opremu Ilustracija: Subvencije za mašine i opremu

Vojvodina izdvaja novac za male pivare! Evo kada će biti raspisan konkurs! Истакнут

Аутор  jun 06, 2019

Male zanatske pivare u Vojvodini imaće mogućnost da poboljšaju kvalitet piva i još više razviju proizvodnu industriju, zahvaljujući subvencijama koje će dobiti od države. Ovo se moglo čuti na forumu Budućnost pivarstva u Vojvodini 2019.

Pokrajina već nekoliko godina unazad pomaže razvoj proizvodnje zanatskog piva kroz različite vrste subvencija. Kako je rekao pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, taj razvoj uticao je na to da pivarstvo, pored vinarstva, predstavlja novi turistički resurs koji brendira Vojvodinu kao turstičku destinaciju, navodi se u saopštenju Privredne komore Vojvodine.

- Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već tri godine zaredom dodeljuje subvencije za mašine i opremu za proizvodnu industriju uključujući vinarije i zanatske pivare. U nekoliko kontingenata pomogli smo male proizvođače piva kroz mašine, opremu, sirovine i ambalažu - dodao je Đoković.

Forum Budućnost pivarstva u Vojvodini 2019 bio je fokusiran na proizvodnju zanatskog piva i razvoj pivarske industrije u Vojvodini koja je, kako je zaključio predsednik Privredne komore Vojvodine (PVK) Boško Vučurević, znatno uznapredovala u poslednjih nekoliko godina:

- Izbor domaćih piva daleko je veći. Povećao se broj malih zanatskih pivara iz kojih se na tržištu pojavljuju piva sa različitim ukusima. Posebno nam je bitna činjenica da se velike količine zanatskog piva izvezu iz naše zemlje. Sama činjenica da se u Srbiji i Vojvodini u kontinuitetu registruju nove male pivare govori o atraktivnosti i perspektivi ovog biznisa.

Na Forumu je najavljeno da će Pokrajina izdvojiti novac i otvoriti konkurs za preradu hmelja.

- Taj konkurs će biti otvoren tokom letnjih meseci ili u septembru, kada budemo konkretno razvili tu konkursnu liniju i približili je našim prerađivačima hmelja, odnosno proizvođačima piva - najavio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković.

Forum je organizovan sa privrednom delegacijom iz Češke, čije su kompanije svoje iskustvo u proizvodnji piva podelile sa domaćim proizvođačima. Generalni sekretar Asocijacije proizvođača hmelja u Češkoj Mihail Kovarik naglasio je da je Češka na trećem mestu po proizvodnji hmelja u svetu, ističući da ta država proizvodi u proseku oko 4.200 tona hmelja na 5.000 hektara. Kovarik je rekao i da je broj pivara u Češkoj veći od 500 i da su od toga 450 njih zanatske pivare.

Na skupu je potpisan i Sporazum o saradnji između PKV i Agrarne komore Češke.

Forum je organizovala Privredna komora Vojvodine u saradnji sa Pokrajinskim sekreterijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ambasadom Češke u Srbiji i Agrarnom komorom Češke.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2530002/vojvodina-izdvaja-novac-za-preradu-hmelja-konkurs-za-male-pivare-najkasnije-u

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31