Ilustracija: Pomoć države srpskim poljoprivrednicima Ilustracija: Pomoć države srpskim poljoprivrednicima

Ovo su pravilnici za konkurse za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u 2019. godini! Истакнут

Аутор  maj 25, 2019

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je od početka godine pravilnike za konkurse za dodeljivanje sredstava za primarnu proizvodnju(višegodišnji zasadi, tov grla stoke). U aprilu su objavljeni konkursi za dodelu sredstva za priključne uređaje za biljnu proizvodnju, priključne uređaje za stočarsku proizvodnju, za kreditnu podršku gazdinstvima, za izgradnju objekata za primarnu poljoprivredu proizvodnju (biljnu i stočarsku), u stočarskoj proizvodnji subvencije za priplodna grla i subvencije po košnici pčela.

Kao i predhodnih godina, pravilnici obuhvataju najveći deo onoga što bi jedno gazdinstvo moglo investirati u poljoprivredu, od priključnih uređaja, opreme za navodnjavanje, opreme za zaštitu bilja, plastenika, protivgradnih mreza, mreza za zasenu, ulaganje u višegodišnje zasade itd.

Obuhvaćeni su objekti koji su neophodni za primarnu proizvodnju, npr. objekti za čuvanje voća i povrća, i npr. objekti za uzgoj stoke.

U stočarstvu takođe dosta toga, obuhvaćena je oprema za stočarstvo, objekti za životinje, oprema za upravljanje stajnjakom, oprema za sakupljanje i pregled konzumnih jaja ... Obuhvaćeno je i pčelarstvo, podrška po košnici pčela.

Subvencioniše se i kamata kod kreditne podrške poljoprivrednim gazdinstvima.

Ostaju razdvojeni pravilnici na biljnu i stočarsku proizvodnju, kao što je to i bilo ranije. Dalje, ne ide se više na predračune, nego se investira, pa se prikupe računi i i dokazi o plaćanju, pa se onda aplicira.

I dati su jasni kriterijumi ko moze da konkuriše, tako da manja gazdinstva mogu u nacionalne mere kao što je ova, a sva veća gazdinstva mogu da konkurišu na IPARD program.

Pravilnici su zapravo u najvećem broju izmene i dopune onih Pravilnika od predhodnih godina, i to manje izmene, ali pogledajte i njih jer mogu uticati i na Vas.

U nastavku možete naći linkove objavljenih pravilnika:

http://www.minpolj.gov.rs/dokumenti/pravilnici/

http://uap.gov.rs/


http://uap.gov.rs/pravilnici/mere-ruralnog-razvoja/pravilnik-o-podsticajima-za-investicije-u-fizicku-imovinu-poljoprivrednog-gazdinstva-za-nabavku-novih-masina-i-opreme-za-unapredjenje-primarne-proizvodnje-biljnih-kultura/

http://uap.gov.rs/pravilnici/mere-ruralnog-razvoja/pravilnik-o-podsticajima-za-investicije-u-fizicku-imovinu-poljoprivrednog-gazdinstva-za-nabavku-novih-masina-i-opreme-za-unapredjenje-primarne-poljoprivredne-proizvodnje-u-stocarstvu/

http://uap.gov.rs/pravilnici/zivotinje/pravilnik-o-podsticajima-za-investicije-u-fizicku-imovinu-poljoprivrednog-gazdinstva-za-nabavku-kvalitetnih-priplodnih-grla-za-unapredjenje-primarne-stocarske-poljoprivredne-proizvodnje/

Rokovi za pojedine mere su različiti. Rokovi su dati u Pravilnicima, i prilično su razumni, tako da ima vremena za konkurisanje.


Izvor: Agrobiznis magazin i Ministarstvo poljoprivrede

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29