Ilustracija: Čuveni pirotski kačkavalj Ilustracija: Čuveni pirotski kačkavalj

Kako Pirot radi na brendiranju svojih proizvoda i ko može na stručnu ekskurziju u Italiju Истакнут

Аутор  nov 02, 2018

Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika grada Pirota za poljoprivredu istakao je da Gradska uprava podstiče poljoprivredna gazdinstva i izdvaja značajna sredstva za podsticaje. On je kazao da je Projekat za brendiranje pirostskih proizvoda kao što su ćilimi, kačkavalj, peglana kobasica veoma važani. Sve mere koje preduzima gradska uprava rade se u kontinuitetu i dosadašnji rezultati su veoma dobri. Problem sirovine i tržišta je aktuelan.

Inače, ove godine za razvoj poljprivrede u Pirotu uloženo oko milion evra ne računajući kreditna sredstva. Sredstva Fonda za razvoj poljoprivrede grada Pirota ove godine iskoristilo je oko sedam stotina poljoprivrednih gazdinstava za šta je potrošeno oko 35 miliona dinara , a očekuje se da ta brojka uskoro iznosi hiljadu gazdinstava čime bi se svrsishodno potrošilo preostalih dvanaest miliona dinara. Većina poljoprivrednika i dalje gleda u nebo i moli se da vremenske prilike ne desetkuju rod ili oštete useve. Vlasnici većih poljoprivrednih gazdinstava, ipak, pribegava osiguranju svoje proizvodnje i zasada koristeći povoljnosti koje pruža lokalna samouprava i država. Procenat onih koji se odlučuju na osiguranje još uvek nije na zavidnom nivou, ali pomaka ima na bolje kaže, Popović.

Inače, Gradska uprava Pirot nedavno je objavila Javni poziv za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa teritorije grada a koji su korisnici subvencija Grada Pirota, da se prijave za odlazak na stručnu ekskurziju u Italiju. Ekskurzija se izvodi prema programu Instituta za primenu nauke za poljoprivredu Republike Srbije u periodu od 2. do 10. decembra ove godine.

"Poziv nije namenjen samo stočarima, već i pčelarima, proizvođačima povrća, voća i grožđa", kaže Popović i očekuje da će odabrati kvalitetne poljoprivredne proizvođače koji će imati priliku da vide kako rade ljudi u drugoj zemlji, s obzirom da su naši proizvođači posle prethodnih ekskurzija neke stvari uveli u svojim gazdinstvima i olakšali ili unapredili posao. Na ekskurziju će ići između 40 i 50 poljoprivrednih proizvođača koje odabere stručna služba za poljoprivredu. Kada su u pitanju kriterijumi, Popović je istakao da prednost imaju oni koji su imali najveća ulaganja u poljoprivredu ove godine, zatim mlađi proizvođači, registrovana poljopiredna gazdinstva na žene, a jedan od uslova je da u prethodnom periodu nisu išli na stručno putovanje.

Izvor:http://www.plusonline.rs/projekat-pirotski-brendovi-kvalitet-da-a-kvantitet-grad-pirot-konkurs-za-projektno-finansiranje-medija-6/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30