Nj.E. Kadim Al Darei – Potpredsednik i suosnivač, Al Dahra Nj.E. Kadim Al Darei – Potpredsednik i suosnivač, Al Dahra Goran Đaković

PKB dobio privatnog vlasnika, ugovor potpisan! Истакнут

Аутор  okt 04, 2018

ABU DABI, UAE, 4. oktobar 2018. godine – Kompanija Al Dahra objavila je danas da je potpisan ugovor za kupovinu imovine PKB Korporacije i njenih zavisnih društava u Srbiji kroz model prodaje imovine. Akvizicija je rezultat odluke Republike Srbije da privatizuje PKB Korporaciju i objavljivanja javnog tendera u avgustu 2018. godine.

Al Dahra je međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis, koja u svom  fondu ima čak 400.000 jutara (160.000 hektara) poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta. U svom sastavu ima različite kompanije koje posluju u prerađivačkoj, mlekarskoj i mlinskoj industriji, kao i razvijene globalne trgovinske kapacitete. Uključivanjem PKB-a u postojeći portfolio Al Dahra dobija odličnu priliku da ojača svoju poziciju u Evropi i obezbedi dalji razvoj poslovanja kompanije u mlekarskom segmentu.

Poslovanje koje Al Dahra preuzima od PKB Korporacije obuhvata nekoliko različitih delatnost u oblasti poljoprivrednog i prehrambenog sektora. Al Dahra će obrađivati više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na 8 farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda na kojima kompanija planira uzgoj različitih useva uključujući šećernu repu, suncokret, pšenicu, kukuruz, ječam, krmnu smešu i nekoliko vrsta povrća. Osim toga, Al Dahra će preuzeti upravljanje mlekarskom i stočarskom proizvodnjom koje snabdevaju industriju mleka i mesa u Srbiji. PKB trenutno proizvodi oko 55 miliona litara sirovog mleka godišnje, sa stadom od oko 17.000 goveda mlečnih i mesnih rasa. Mlekara raspolaže sa 7 objekata za proizvodnju, uključujući štale i muzne kapacitete.

Al Dahra je u sklopu transakcije preuzela obavezu da u naredne tri godine investira 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB Korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB Korporacije i njenih kapaciteta u cilju ostvarivanja većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka.

Potpredsednik i suosnivač kompanije Al Dahra, Nj.E. Kadim Al Darei izjavio je povodom potpisivanja kupoprodajnog ugovora o preuzimanju PKB Korporacije,: “Uključivanje PKB-a u naš postojeći portfolio osnažuje poziciju kompanije Al Dahra u Srbiji i naše regionalno prisustvo u Evropi. Istovremeno, ova investicija upotpunjava našu strategiju vertikalne integracije, pružajući mogućnost Grupi da dalje razvija svoje poslovanje u poljoprivrednoj, mlečnoj i stočarskoj proizvodnji. Al Dahra visoko ceni znanje i stručnost zaposlenih u PKB-u i veoma smo posvećeni nastavljanju tradicije ove kompanije, kao i održavanju izuzetno značajne uloge PKB-a u snabdevanju građana Srbije. Smatramo da će privatizacija PKB-a i investicije Al Dahre u unapeđenje postojećih kapaciteta i infrastrukture značajno doprineti komercijalizaciji i internacionalizaciji srpske poljoprivrede, a da će korist od toga imati srpski farmeri, trgovci i čitav poljoprivredni sektor u Srbiji. Radujemo se daljem jačanju naših veza sa Srbijom i srpskim narodom kroz realizaciju novih investicija”.

 

Al Dahra će sa nadležnim institucijama Republike Srbije zajedno raditi na finalizaciji transakcije i prenosa imovine u narednom periodu kako bi tranzicija bila izvršena prema planu u interesu svih uključenih strana.

 

Al Dahra je renomirana multinacionalna kompanija i lider u oblasti agrobiznisa, specijalizovana za uzgoj, proizvodnju i trgovinu stočnom hranom i osnovnim prehrambenim proizvodima  i  upravljanje integrisanim lancem snabdevanja. Al Dahra ima široku geografsku rasprostranjenost, zapošljava 5000 ljudi u više od 20 zemalja i snabdeva veliki broj klijenata iz državnog i komercijalnog sektora na više od 45 tržišta, pri čemu ima poziciju tržišnog lidera u Aziji i na Bliskom istoku.

 

Grupa upravlja zemljišnim fondom od preko 400.000 jutara sa 1.200 sistema za navodnjavanje i preko 2000 jedinica poljoprivredne imovine. Kompanija takođe poseduje 15 modernih pogona za preradu i baliranje stočne hrane i ima kapacitet proizvodnje i snabdevanja 3 miliona tona deteline i trave za mlekarsku i stočarsku industriju godišnje.

 

Al Dahra je vodeća kompanija u proizvodnji, pakovanju, plasiranju i distribuciji žitarica, sa 3 ljuštionice pirinča i 2 mlina kapaciteta proizvodnje 500.000 tona brašna i 500.000 tona pirinča godišnje. Kompanija poseduje i vodi poslovanje skladišnog kompleksa strateški lociranog u kontejnerskoj luci Fudžaira u UAE, koji u svom sastavu ima 20 silosa i preko 300.000 tona skladišnog kapaciteta.

 

Al Dahra je takođe uložila značajna sredstva u sektor logistike i snabdevanja. Godišnje transportuje oko 2 miliona tona tereta i otpremi 175.000 TEU jedinica.

 

Za više informacija, posetite http://www.aldahra.com/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31