Ilustracija: U planu kupovina junica i razvoj stočarstva Ilustracija: U planu kupovina junica i razvoj stočarstva Dragana Petrovic

Kad se udruže seljaci Истакнут

Аутор  jul 13, 2018

Zadrugarstvo se ponovo vraća u Srbiju, a poljoprivrednici su shvatili da samo ujedinjeni mogu da napreduju. Vođeni tom idejom u selu Vojkovci složni domaćini osnovali su zadrugu.

Zadruga je dobila ime „Opšta zemljoradnička zadruga Vojkovci 2018,“ a direktor je mlada nada sela Vojkovci, mladić koji ima svega 21 godinu.

„Na ideju smo došli prateći aktuelna dešavanja u našoj poljoprivredi, sve više se osnivaju zadruge. Krkobabić pomaže na taj način poljoprivrednike i odlučio sam da zajedno sa mojim komšijama i mi osnujemo zadrugu. Za nas je to bio veliki korak, pomalo smo bili i bojažljivi kako će sve to proći ali eto uspeli smo. Sada kada smo dobili dokumentaciju ostalo je da otvorimo žiro račun u banci i već planiramo da konkurišemo za jesenja podsticajna sredstva koja se daju, repro materijal, đubriva, sadni materijal videćemo još šta će biti najpotrebnije“, rekao je za TopPres Nikola Mijailović. Sloga kuću gradi ali i zadrugu, tako je sedam Vojkovčana krenulo put Jagodine u Zadružni savez za Šumadiju i Pomoravlje.

„Moje komšije su odabrale mene iako nije baš primereno da ja vodim starije ljude ipak sam još dete prema njima ali verovali su da ja to mogu i eto rezultat se već vidi. Znam da ćemo ujedinjeni i složni uspeti da dobijemo novac i da na taj način unapredimo našu poljoprivredu. Inače se svi bavimo svačim po malo nismo opredeljeni baš na nešto konkretno zato nam je zadruga i nazvana Opšta. U Jagodini smo obavili sve što je bilo potrebno i od 18. juna smo zvanično i mi u zadrugarstvu“, priča Mijailović.

Stara zgrada koja je nekada bila Dom u selu za sada će biti mesto okupljanja ovih vrednih domaćina. Tu će se voditi razgovori i zajednički odlučivati o sledećim koracima.

Jedan od članova ove zadruge je i Bojan Mijailović, on kaže da su njihova očekivanja bolji plasman robe i oživljavanje sela. U mladog direktora polažu sve nade i veruju da mladost može i mora da sačuva selo.

„Sad konkurišemo za nepovratna sredstva za nabavku steonih junica, planiramo da širimo stočarstvo jer ovde ima dosta pašnjaka i smatramo da je ta čista priroda presudna za uzgoj krupne stoke“, kaže Mijailović.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest883155.html

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30