Одштампајте ову страницу
Ilustracija:  Virtemberška ovca, preuzeto sa veterina.info Ilustracija: Virtemberška ovca, preuzeto sa veterina.info Milica Lukić

Dobar primer iz prakse kako se baviti poljoprivredom! Истакнут

Аутор  dec 29, 2017

Goran Stelkić iz naselja Srpski Itebej u opštini Žitište, jedan je od dobitnika novčanih sredstava na konkursu za mlade poljoprivrednike, koja planira da uloži u kupovinu sejalice za žito.

Kako ističe naš sagovornik, na poljoprivrednom gazdinstvu ima 10 muznih krava, 4 junice, 3 teleta, 25 ovaca rase virtemerg i 10 svinja. Virtemberška ovca odlikuje se snažnom konstitucijom, čvrstim kosturom i dobrom građom tela. Ova rasa je specijalizovana za dvojnu proizvodnju meso-vuna.

"Na površini od 20 ha uzgajam ratarske kulture odnosno kukuruz, pšenicu, lucerku, ovas, stočni grašak i suncokret. Ratarske kulture koristim za svoje potrebe na gazdinstvu, a višak prodajem," navodi Stelkić. Pored toga, dobija i subvencije za krave 25.000 dinara po grlu.

Pored stočarstva, naš sagovornik uzgaja kajsiju i šljivu, a u planu mu je da na proleće posadi i vinovu lozu. Kako ističe, svoj cilj u budućnosti vidi u proizvodnji kvalitetnih domaćih vina. Ove godine, posadio je i lešnik na površini od 20 ari. Kako nam navodi, proizvodnja lešnika donosi dobar profit, ali se na eksploataciju čeka duže nego kod drugih voćarskih kultura.  

Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec januar. 

 

Počinje subvencionisanje mladih poljoprivrednika - možda je ovo ideja za vaš agrobiznis?

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3488-pocinje-subvencionisanje-mladih-poljoprivrednika-mozda-je-ovo-ideja-za-vas-agrobiznis

 

Последњи пут измењено petak, 29 decembar 2017 07:19