Ilustracija: Vikend dobrog ukusa, TC AVIV PARK, podrum Čolaković Ilustracija: Vikend dobrog ukusa, TC AVIV PARK, podrum Čolaković Milica Lukić

Tradicija duga 27 godina - domaće vino i rakija na Vikendu dobrog ukusa Истакнут

Аутор  dec 16, 2017

Agrobiznis magazin u saradnji sa AVIV PARKOM na Zvezdari, a uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu “AGROPRESS”, organizuje danas i sutra Sajam hrane i pića u TC AVIV PARK.

Radno vreme sajma je od 08h do 20h. Na sajmu su svoje proizvode izložili izlagači iz različitih delova Srbije.

Na štandovima je izložena slatka i slana zimnica, vino i rakija, med, suhomesnati proizvodi male mesare "Pajić", „Dućan sira“ – Ljiljane Janjić iz Gornje Bukovice, fatalni začini sa poljoprivrednog gazdinstva Babić, keks iz "KEXBOX-a" - studija za ručnu izradu keksa i mnogi drugi.

Prvi put na našem sajmu, na jednom od štandova, našli su se i keksi, ručno pravljeni u maloj radionici u Zemunu pod nazivom "KEXBOX". Predstavnica ovih ukusnih grickalica je Jelena Baškot, koja nam ovom prilikom ističe da imaju dva zaposlena radnika u kuhinji, kao i tehnologa. Osnovni sastojci keksa su puter, šećer, belgijska čokolada i začini. Sve kekse ručno oblikuju, u proizvodnji retko koriste kalupe, jedino u situacijama kada kupci traže jedinstveni oblik. 

Ukusi ovih keksa su različiti. Decembarski miks miriše na cimet, karanfilić, muskatni oraščić i pomorandžu:

  • -medene pufne
  • -puter keksići sa pomorandžom
  • -cimetići sa muskatnim oraščićem
  • -kakao pufne sa orasima i prirodnim uljem pomorandže
  • -kantućini sa bademom i suvim voćem
  • -išleri sa pistaćima, malinom i belom čokoladom

            

            "KEXBOX"  - ručno pravljeni keksi

Pored slatkih keksa našli su se i fatalni začini sa poljoprivrednog gazdinstva Babić. Kako smo saznali u razgovoru sa Jovanom Babićem, u proizvodnji povrća koristi EM tehnologiju (efektivni mikroorganizmi) zbog mnogih prednosti koje pruža. EM tehnologija označava primenu efektivnih mikroorganizama. S obzirom da je zemljište dobrim delom zagađeno, zbog upotrebe hemijskih preparata, u njemu preovladavaju patogeni „lideri“.

Ali kada se u zemlju unese preparat Bajkal EM-1 dolazi do radikalne promene biocenoze zemljišta, jer se potiskuje patogena mikroflora. Rezultat je okretanje osnovne mase mikroorganizama regeneraciji i pružanje produktivne snage zemljištu. Na ovaj način se „leči“ zemljište, te takva zemlja, u periodu od 3 do 5 godina, praktično u potpunosti obnavlja svoju maksimalnu prirodnu plodnost bez primene hemijskih đubriva i pesticida, dodaje Jovan.

U proizvodnom asortimanu ima chili soseve, maslinovo ulje sa dodatkom sušenog chili sosa, ljuta paprika sa dodatkom meda i mnogi drugi začini. 

         

        Fatalni začini sa poljoprivrednog gazdinstva Babić

Na sajmu su izloženi i proizvodi brenda pod nazivom "ZRNO RA": kore, mlinci, rezanci i lazanje, proizvodnja hrane koja nastaje od sirovina organskog uzgoja, bez aditiva i kvasca. 

           

          Proizvodi brenda pod nazivom "ZRNO RA"

Kako je za Agrobiznis magazin istakla Mirjana Čokalović, predstavnica vinarije Čolaković iz Dobanovaca, imaju 6 različitih vrsta vina, 13 vrsta rakija kao što su rakija od kruške, jabuke, kajsije, dunje, likere od maline i višnje, medovaču, rakiju od kupine, kao i domaći vinjak i viski. Na poljoprivrednom gazdinstvu imaju mali voćnjak, gde su pretežno zastupljene kajsija i dunja, kao i mali vinograd. Proizvodnjom rakije se bave 27 godina, imaju dva kazana i podrum gde skladište proizvode. Litar rakije od kruške se može kupiti za 1.000 dinara, rakija od dunje za 1.500 dinara a likeri po ceni od 800 do 1.000 dinara. Kako navodi gospođa Mirjana, rakiju i vino uglavnom prodaju kod kuće, pošto imaju stalne kupce koji se uvek sa velikim zadovoljstvom vraćaju da kod njih ponovo kupe. 

        

       Proizvodi vinarije Čolaković iz Dobanovaca

 

Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec januar. 

Последњи пут измењено subota, 16 decembar 2017 11:43

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30