Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Kako do primene IT tehnologije u poljoprivredi? Истакнут

Аутор  nov 20, 2017

Srbija zanemarljivo malo koristi informacione tehnologije za unapređenje i racionalizaciju poljoprivredne proizvodnje, a pojedini projekti pokazuju da se mora menjati svest kako bi domaći agrar počeo da hvata korak sa svetskim trendovima, zaključak je Foruma "Hrana za Evropu", koji se održao u Vrdniku.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević podsetio je na projekat "Antares" novosadskog instituta "BioSens" koji je 2016. osvojio prvo mesto u Evropi, u okviru poziva Evropske komisije "Horizont 2020 - tajming", namenjenog stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima.

Cilj tog projekta je da kroz sinergiju IT sektora i poljoprivrede razvija agrar kao najznačajniji segment domaće industrije, kroz transfer inovacija iz istraživanja u privredu, što treba da ubrza ekonomski razvoj zemlje, saopštio je organizacioni tim Foruma.

"Antares" ima budžet od 28 miliona evra, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona je nacionalno sufinansiranje koje je već obezbedila Vlada.

Radojević je rekao da se priprema koncepcija agrarnog budžeta Vojvodine jer je cilj vojvodjanske vlade od 2016. da ojača poljoprivredu, tako da će maksimalno moguće biti povećan finansijski iznosi po gazdinstvu i podrška mlađim poljoprivrednicima, vinogradsrstvu i vinarstvu.

Vladan Dabović iz kompanije "Logit Solušns" je, govoreći o korišćenju dronova i primeni odgovarajućih softvera u poljoprivredi, ukazao da će u svetu do 2020. godine biti 10 puta više komercijalnih dronova-letećih kamera, nego aviona kojim upravljaju piloti.

On je predstavio projekat "Agremo", koji treba da omogući proizvođačima raznih poljoprivrednih kultura da obezbede informaciju sa svojih imanja, tako što bi softverskim analizama dobijali jednostavne i lako čitljive informacije.

- Trenutno imamo više od 3.000 tih proizvoida koji se koriste u pedesetak zemalja, ali u Srbiji imamo nula proizvoda - rekao je Dabović.

On je naveo primer da u svetu poljoprivrednici kupovinom traktora dobijaju besplatno dron sa odgovarajućim softerom i uputstvima za korišćenje.

Direktor "Gradskih pijaca" Beograda Ivan Sočo ukazao je na potrebu „promene svesti i odonsa prema pijacama kao mestima pukog trgovanja poljoprivrednim proizvodima", pokazvši to na primeru reorganizacije i upravljanja preduzećem na čijem je čelu.

Sočo je podsetio da pijace generalno beleže pad prodaje - od 32,4 posto 2008. na 18,3 odsto u 2016. što je posledica sve većeg broja hipermarketa i supermarketa, a dodatna posledica je i pad interesovanja za zakup tezgi.

Dvodnevni forum Hrana za Evropu koji u Vrdniku organizuju Ekonomski institut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije danas nastavlja sa radom.

Izvor: www.blic.rs

 

Zbog ovoga će se poslovi na njivi lakše obavljati

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/poljoprivredna-mehanizacija/item/3324-zbog-ovoga-ce-se-poslovi-na-njivi-lakse-obavljati

Последњи пут измењено ponedeljak, 20 novembar 2017 07:12

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28