Ilustracija: detalj sa sajma u Nju Delhiju Ilustracija: detalj sa sajma u Nju Delhiju Milica Lukić

Srbija u Indiji promoviše suvo i smrznuto voće i destinaciju za investicije Истакнут

Аутор  nov 03, 2017

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, danas se u Nju Delhiju sastao sa svojim kolegom ministrom Radha Mohan Singh, koji je zadužen za resor poljoprivrede i zadovoljstvo poljoprivrednika u Indiji, najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Sastanak je nastavak dobre saradnje koju su započeli premijeri Indije i Srbije, podsetio je Nedimović, koji predvodi delegaciju Srbije tokom Međunarodnog sajma hrane.

Ministar Singh je ovom prilikom potvrdio učešće Indije na narednom sajmu u Novom Sadu, i izrazio nadu da će ova zemlja u skoroj budućnosti biti zemlja partner ovog sajma.

     

    Ministar Radha Mohan Singh, zadužen za resor poljoprivrede i zadovoljstvo

    poljoprivrednika u Indiji

Ministri Nedimović i Singh su se složili da saradnja može i mora biti veća. On je istakao da je upravo razgovarao sa rukovodstvom Mahindre, i dodao da će u najkraćem roku delegacija ove kompanije posetiti Srbiju sa ciljem investiranja, kako u preradu, tako i u primarnu prizvodnju i otkup voća, jer je u tom sektoru ova kompanija izuzetno prisutna ne samo u Indiji. Ovom prilikom, ministar Nedimović je predložio sertifikaciju uvoza u Indiju za jabučasto i jagodasto voće iz Srbije, kao i za usaglašavanje veterinarskih sertifikata. On je ovom prilikom takođe predložio da se zaključi i fitosanitarni sporazum koji je poslat preko ambasade Indije u Beogradu, i izrazio nadu da će uskoro taj posao biti završen.

              

              Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

Mi mislimo da imamo „win win“ situaciju, trebaju nam riba i pojedino voće, a izvozili bi u Indiju jabučasto i koštičavo voće. On je ovom prilikom na sastanku predložio da se na video konferencijama dogovore oko neophodnih detalja, kako bi sporazumi bili što pre potpisani.

Tokom posete kompaniji Mahindra, saznali smo da su oni pored već poznatog biznisa u sektoru poljoprivredne mehanizacije razvili svoje investicije i u proizvodnji i trgovini mlekom, voćem i povrćem. Sada Mahindra ima firme u Holandiji, Kini, Čileu, Južnoafričkoj Republici, a uskoro otvara u Egiptu. Prema rečima predstavnika Mahindre, oni će vrlo brzo doći u posetu Srbiji, i na licu mesta istražiti potencijale saradnje i dogovoriti kako će se dalje sarađivati.

             

            Sajam hrane u Nju Delhiju

Domaćini su bili impresionirani podacima koje im je saopštio ministar Nedimović u vezi sa potpisanim sporazumima sa Rusijom, Kinom i Turskom, jer je to njima takođe interesantno za dalji razvoj. Mahindra će ove godine imati obrt vredan 16,7 milijardi dolara, a već naredne tri godine očekuje da dostigne 20 milijardi dolara.

                     

Na skupu pored privrednika, nalazi se i Veljko Jovanović, direktor sektora za poljoprivredu PKS. On je ovom prilikom izjavio da se Srbija na Sajmu hrane u Nju Delhiju predstavlja na nacionalnom štandu sa 11 izlagača, među kojima su proizvođači smrznutog voća, konditorskih proizvoda, sušenog voća i drugi. On je rekao da postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom, i da pored koštičavog voća, postoje realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog programa.

                   

                  Veljko Jovanović, direktor sektora za poljoprivredu PKS

 

Последњи пут измењено petak, 03 novembar 2017 14:29

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31