Sa satanka u Podgorici Sa satanka u Podgorici Goran Djakovic

U Podgorici se održaon17-ti Forum poljoprivredne politike zemalja jugoistočne Evrope Истакнут

Аутор  okt 14, 2017

Na skupu je bilo više od 130 predstavnika relevantnih organizacija koji su  podelili mišljenja oko politika poljoprivrede i ruralnog razvoja na zapadnom Balkanu i dali preporuke za poboljšanje postojeće situacije

Forum poljoprivredne politike (FPP) 2017 je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Stalna Radna Grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG) u Podgorici od 11. do 12 oktobra. Forum je okupio više od 130 predstavnika javnog, civilnog i privatnog sektora iz regiona i  inostranstva. Adresirana je potreba za prilagođavanje politika koje se tiču razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja  u jugoistočnoj Evropi u skladu sa zahtevima EU i zahtevima koji su vezani za poboljšanje konkurentnosti ruralne ekonomije, uzimajući u obzir strukturu poljoprivrednih gazdinstava na zapadnom Balkanu. APF 2017 je naglasio da postoje trgovinske barijere  u prometu poljoprivrednih proizvoda i pitanja koja su vezana za  upravljanje prirodnim resursima u regionu. Diskutovano je o IPARD-u kao instrumentu održivog ruralnog razvoja u regionu, sa posebnim fokusom na važnost LEADER pristupa.

Neke od poruka proistekle iz Foruma su vezane za unapređenje konkurentnosti ruralne ekonomije i problem postojanja ograničenja za razvoj malih farmi i ruralnih biznisa. Otvaranje radnih mesta i mogućnosti za investiranje u ruralnim oblastima, kao i pravilno iskorišćavanje i upravljanje prirodnim resursima utiču na smanjenje ruralnih iseljavanja. Zapadni Balkan treba da konsoliduje aktivnosti za uspostavljanje regionalne ekonomske oblasti u skladu sa EU acquis za eliminisanje barijera pristupa tržištu, smanjenje troškova izvoza i privlačenje više investicija. Donosioci odluka bi trebalo da daju veći značaj IPARD merama koje podržavaju saradnju malih farmera i ruralnih biznisa. Vladine institucije na svim nivoima treba da nastave rad na strateškim i programskim dokumentima i regionalnom okviru za upoznavanje sa LEADER pristupom. Jačanje kapaciteta relevantnih institucija, podizanje svesti o LEADER pristupu i uspostavljanje lokalnih akcionih grupa su glavne aktivnosti u procesu.


 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31