Ilustracija: Poljoprivredno-prehrambeni forum - Pokretanje javno-privatnog dijaloga III Ilustracija: Poljoprivredno-prehrambeni forum - Pokretanje javno-privatnog dijaloga III Milica Lukić

Pokrenut javno-privatni dijalog u poljoprivredi Истакнут

Аутор  okt 12, 2017

U organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i USAID/Sweden FARMA II projekta, juče je u Sarajevu u hotelu Hills na Ilidži održan Poljoprivredno-prehrambeni forum, u cilju pokretanja dijaloga između javnih organa i privatnog sektora na području poljoprivrede u Federaciji BiH.

Forum je okupio lidere iz privatnog sektora s područja mljekarstva, peradarstva, voća i povrća, ljekovitog bilja i meda, predstavnike nadležnih javnih organa FBiH, vodećih akademskih institucija, donatorskih i drugih organizacija koje provode projekte na području poljoprivrede u BiH. Cilj Foruma je da se pokrene jedan konstruktivni dijalog koji će se redovno, najmanje na polugodišnjoj osnovi, održavati između predstavnika javnog i privatnog sektora kako bi se razmatrali izazovi, iznalazila rješenja te zajednički definisali prioriteti u razvoju mljekarstva, peradarstva, voća i povrća, ljekovitog bilja i meda u FBiH.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je otvoreno za saradnju sa svim međunarodnim akterima, koji djeluju u pravcu jačeg razvoja ove države. Upravo je cilj današnjeg foruma da se pokrene jedan konstruktivan dijalog o budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u Federaciji BiH, jer smo svjesni važnosti povezivanja i angažiranja svih relevantnih strana i aktera kako bismo zajedno rješavali izazove s kojima se suočava poljoprivreda u BiH – izjavio je ministar Dedić, zahvalivši se predstavnicima projekta FARMA II na svemu što čine kako bi unaprijedili poljoprivredu u BiH. U svome obraćanju skupu, ministar Dedić je također istakao potrebu većih izdvajanja za poljoprivredu te ulaganja u razvojne projekte koji će voditi do veće konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača.

Voditelj projekta USAID/Sweden FARMA II Adrian Neal je kazao da je cilj zajednički definisati ključne prioritete u navedenim podsektorima, te da se na sljedećim forumima, koji će se održavati svakih 6 mjeseci, sagledaju postignuti rezultati rada i dadnu smjernice za dalji razvoj ovih grana poljoprivrede.      

 

Последњи пут измењено četvrtak, 12 oktobar 2017 06:17

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30