Ilustracija: katanac, izvor B92 Ilustracija: katanac, izvor B92 Goran Djakovic

Firma koja ima ugovorene poslove ide u stečaj - kome to odgovara? Истакнут

Аутор  mar 18, 2017

Bezmalo 70 godina čuveni proizvođač mašina i opreme za poljoprivredu „Poljostroj” iz Odžaka snabedvao je ne samo tržište SFRJ već i mnoge strane države Ali, u narednih mesec dana odlazi na doboš jer je u medijima objavljen oglas za prikupljanje ponuda o proceni vrednosti imovine, a nakon toga sledi prodaja. U trenutku kada je njegova prodaja izvesna, on ima ugovorene poslove vredne pola miliona evra i mogućnost da ih znatno uveća jer je potražnja za njegovim mašinama i opremom za poljoprivredu velika.

I umesto da nastavi da radi punom parom da bi ispunio zahteve stranih tržišta i ostvario veliku zaradu, „Poljostroj” čeka prodaju u nadi da će se naći kupac koji će hteti da ga kupi kao pravno lice, čime bi bio obezbeđen nastavak proizvodnje pod istim imenom i zadržavanje već osvojenih domaćih i stranih tržišta. Dok njegova sudbina ne bude konačno rešena, 45 radnika naći će se na evidenciji nezaposlenih.

To preduzeće je bilo uspešno i pre privatizacije 2006. godine, koja ga je zavila u crno jer tadašnji kupac biznismen Mile Jerković zapravo nikada nije ni imao nameru da „Poljostroj” nastavi proizvodnju i razvija nova tržišta. Da je to tako, pokazalo se pet godina kasnije, odnosno 2011, kada je uveden stečaj.

Od tada do danas, pedesetak radnika nije sedelo skrštenih ruku već je radilo kao da nema stečaja i borilo se za svako tržište da bi se „Poljostroj” održao i ostao ono što je bio od trenutka osnivanja daleke 1950. godine.

Na osnovu rešenja Privrednog suda Sombor od 1. septembra 2011. godine, u to preduzeće uveden je stečaj, a je stečajni upravnik objavio oglas za prikupljanje ponuda kojim se pozivaju stručna lica da dostave ponudu o proceni vrednosti stečajnog dužnika kao pravnog lica i procenu vrednosti imovine koja je predmet razlučnog prava da bi nakon toga bio objavljen poziv za prodaju.

Kako za „Dnevnik” objašnjava stečajni upravnik Nikola Krajnović, kupac „Poljostroja” 2006. godine Mile Jerković uzeo je na ime te firme kredit od Razvojne banke Vojvodine od četiri miliona evra i nijedan dinar od tih para nije ušao u to preduzeće.

“Stečaj je uveden 2011. godine, a predlagač plana tada je bila Razvojna banka Vojvodine”, objašnjava Krajnović.

Kada je trebalo da se usvoji plan, krenula su hapšenja u Razvojnoj banci Vojvodine pa je nastao zastoj od godine u rešavanju sudbine „Poljostroja”. Posle toga Pokrajinska vlada preuzela je dve trećine duga tog preduzeća i na taj način firma duguje ne samo banci već i Pokrajinskoj vladi.

Pokrajinska vlada je predložila da se dug pretvori kapital i ona bi postala vlasnik „Poljostroja”. Međutim, kada je sve to ponovo trebalo da se nađe u planu i da se on usvoji, ponovo se pojavio problem u glasanju, i to ovoga puta od strane Agencije za osiguranje depozita, koja je stečajni upravnik u banci. Zbog toga je stečajna sudija dala ponovo rok i to tako dva puta pa smo tako pet godina čekali plan. Plan je najzad sačinjen i kada je 28. februara trebalo konačno da bude usvojen, Agencija je odustala od njega i rekla da „Poljostroj” ide u bankrot i da se proda.

Naš sagovornik ističe da je u međuvremenu, odnosno u prethodnih pet godina, „Poljostroj” i pored stečaja radio normalno i izvozio 90 odsto robe. Tvrdi da je izvezao robe u vrednosti većoj od 3,5 miliona evra u proteklih pet godina, čime se pokazalo da to preduzeće može dobro da radi i zarađuje.

Stečajni upravnik Krajnović je tražio od Odbora poverilaca da dozvoli da „Poljostroj” sa svojih 45 radnika nastavi rad još mesec da bi završili već ugovorene poslove za oko 500.000 evra, i dobio odobrenje. “Treba nam još mesec da bismo uradili ono što je već ugovoreno. Imamo čak i dogovoren izvoz 30 presa za Kazahstan, šest za Turgistan i druge bivše sovjetske republike i nešto za Hrvatsku, Bosnu, Makedoniju i Crnu Goru. Uglavnom, dobili smo još mesec da završimo te porudžbine i onda će radnici morati otići na Biro, meni preostaje da oglasim prodaju „Poljostroja” pa posle kako bude”, zaključuje Krajnović.

 “Međutim, prema Nacionalnom standardu broj pet o načinu i postupku unovčenja imovine stečajnog dužnika, koji se primenjuje samo kada se prodaje preduzeće kao pravno lice, a to znači da se ni nakon prodaje ništa se ne menja – ni PIB ni ime već se samo nastavlja proizvodnja koja je bila u svim prethodnim godinama – stečajni upravnik, odnosno ja, ne može sam da angažuje procenitelja nego mora da oglasi poziv veštacima da podnesu ponude za procenu pa će Odbor poverilaca da izabere najboljeg procenitelja”, kaže Krajnović.

 

Izvor: http://www.b92.net

 

Последњи пут измењено subota, 18 mart 2017 14:36

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31