Ilustracija: Stablo stare masline Ilustracija: Stablo stare masline Goran Djakovic

Maslinjak ili gasovod, pitanje je sad! Истакнут

Аутор  nov 22, 2016

U ime evropske energetske bezbednosti privatni čuvari u mornarsko plavim uniformama, pogleda skrivenog iza pilotskih naočara, šetaju kroz maslinjak na jugu Italije. Oni su tu jer se na putu 45 milijardi dolara vrednom gasovodu, kojim do Evrope treba da stiže gas iz centralne Azije i tako pomogne EU da smanji zavisnost od ruskih energenata, našlo 231 stablo masline. Lokalne vlasti žele da se ruta gasovoda izmeni, s obzirom da su u maslinjaku i stabla stara više od 400 godina, međutim, oni koji razvijaju projekat kažu da imaju dozvolu Rima pod uslovom da presade masline dok postavljaju i ukopavaju cevi.

U strahu od protesta, konzorcijum za gasovod, uključujući britanski BP, azerbejdžansku državnu energetsku kompaniju Socar i italijansku kompaniju za gas Snap, angažovao je 24-satno obezbeđenje.

Radovi na italijanskoj strani Transjadranskog gasovoda (TAP) ne mogu da se odvijaju bez saglasnosti na lokalu, zbog čega bi mogao da kasni projekat gasovoda kojim bi za četiri godine trebalo da stiže količina gasa ekvivalentna 10% evropskog uvoza ruskih energenata.

Maslinjak, čija najstarija stabla je Unesko prepoznao kao svetsku baštinu, predstavlja više od slabe karike u evropskoj energetskoj bezbednosti. On ukazuje i na pitanje koje je u centru debate o najvećoj ustavnoj reformi za deset godina u Italiji - o moći lokalnih vlasti da osujete odluke Rima. Italijanski premijer Mateo Renci predložio je da se ta moć lokala smanji, o čemu će se odlučivati na referendumu 4. decembra.

"Nijedan od regiona nije srećan zbog tih reformi jer se plaše da će biti slabiji u suočavanju sa centralnom vladom i da će trpeti zbog stvari koje ne razumeju, poput gasovoda TAP", kaže Mikele Emilijano (Michele Emiliano), guverner regiona Pulja, najvećeg proizvođača maslinovog ulja u Italiji i popularne turističke destinacije.

Italijanski ministar za ekonomski razvoj prethodno je optužio vladu Pulje da koristi livadu u blizini grada Melendunja i stotine drugih stabala uz rutu gasovoda kao izgovor da blokira projekat.

"Ukoliko prođe, referendum će obezbediti mnogo bolju podelu moći, posebno u energetskom sektoru", napisao je u odgovoru na novinarsko pitanje ministar za ekonomski razvoj Karlo Kalenda (Carlo Calenda).

Konzorcijum za TAP, koji uključuje i belgijski Fluksis (Fluxys), španski Enagas i švajcarski Akspo (Axpo), saopštio je da je tražio od Rima da sarađuje sa Puljom kako bi završio uklanjanje stabala i da je uveren da će problem uskoro biti rešen.

"Kašnjenje sa izmeštanjem stabala neće zaustaviti projekat", istakao je menadžer TAP za Italiju Mikele Mario Elija (Elia).

Slabi znaci života

Kada su novinari Rojtersa krajem septembra posetili maslinjak kod Melendunja, gotovo da i nije bilo znaka života. Osim patrole čuvara, tu su bili samo arheolozi koji u blizini vrše preliminarna iskopavanja da pre nego što počnu radovi na gasovodu provere da na tom mestu nema zakopanih antikviteta.

"Postoji opasnost da neka stabla maslina neće preživeti", rekao je gradonačelnik Melendunja Marko Poti (Marco) objašnjavajući da bi presađivanje moglo da ih izloži bakteriji koja je uništila desetine hiljada stabala poslednjih godina.

Kada je 2015. odobravao projekat, Rim je naveo desetine uslova, uključujući pažljivo uklanjanje oko 10.000 stabala maslina dok se postave cevi za gasovod. Kasnije bi stabla bila vraćena i ponovo posađena.

Region Pulja zapretio je da će se obratiti ustavnom sudu ako se projekat bude realizovao bez njihovog odobrenja tvrdeći usput da se Rim nikada nije konsultovao sa regionom kako treba. Pulja se poziva na nedavnu presudu suda da centralna vlada treba da se konsultuje sa regionima pre odobravanja međunarodnih projekata gasovoda.

U Rimu pak tvrde da su se konsultovali sa Puljom pre nego što su dali zeleno svetlo za TAP.

Masline su zaštitni znak Pulje i prošle godine su žitelji regiona izašli na ulice kada su objavljeni planovi uništavanja nekih zaraženih stabala. "Pretpostavljam da će se isto desiti i ovaj put", rekao je gradonačelnik Poti.

Lokalne vlasti kažu da oni koji sprovode projekat mogu da izmeste stabla između 1. novembra u 20. aprila, dok su u periodu sporijeg rasta, međutim, još nisu dobili puno odobrenje da to urade. Ako ga ne dobiju, ništa neće moći da urade do novembra 2017.

Gasovod TAP dug 878 kilometara ići će od tursko-grčke granice preko Turske, Grčke, Albanije i Jadranskog mora do male italijanske plaže San Foka (Foca). Taj gasovod će biti završetak tzv. Južnog gasnog koridora kojim će ići 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a kasnije i 20 milijardi, od azrbejdžanskog polja Šah Deniz II do evropskog tržišta.

Za Brisel taj gasovod znači odmicanje od Rusije, vodećeg snabdevača EU energentima. Italija, koja uvozi oko 90% energenata, nada se pak da će joj TAP omogućiti da postane gasno čvorište južne Evrope.

Zamak od peska

U Melendunju su mišljenja podeljena - neki veruju da će investicija udahnuti novi život u region a drugi strahuju da će naneti štetu turizmu Pulje.

"Grad je podeljen ali većina ne želi gasovod", kaže penzioner Pantaleo (72), preneo je EurActiv.com.

Jedna od bojazni na lokalu je i ona oko popularne plaže San Foka u oblasti Salento, poznate po kristalno plavoj vodi. TAP planira da zakopa cevi 10 metara ispod plaže.

"Da li biste pustili vašu malu devojčicu da pravi zamak od peska iznad gasovoda sa pritiskom od 145 bara?", pita se gradonačelnik Poti.

Oni koji realizuju projekat kažu da su gasovodi već napravljeni ispod osam najboljih italijanskih plaža bez ikakvog uticaja na turizam. "Šapnski Enagas nedavno je izgradio gasovod ispod čuvene plaže na Ibici i to uopšte nije delovalo na turizam", istakao je Elija.

Projektom je predviđen podzemni betonski tunel koji će ići 700 metara u kopno i 800 metara na more, gde će se priključiti na podvodne cevi ispod Jadrana. Kompanija Saipem pristala je da postavlja cevi u tunel tokom zime, kada nema mnogo turista.

S druge strane, kompanija Snam će graditi gasovod od 55 kilometara da poveže TAP na nacionalnu mrežu.

Guverner Pulje želi da gasovod ide severnije, kod Brindizija gde bi, kako kaže Emilijano, mogao direktno da se poveže na postojeću gasnu mrežu kompanije Snam.

"Ni vlada ni TAP nam nisu objasnili zašto (gas) mora da stiže toliko na jugu", kaže Emilijano.

Predstavnik TAP Elija odgovara da su studije pokazale da bi opcija Brindizi bila neizvodljiva.

TAP je dobio dozvolu italijanske vlade za gasovod u maju 2015. Međutim, Rencijeva vlada je na dozvolu zakačila 66 zahteva od kojih neki mogu da se ispune samo u saradnji sa lokalnim vlastima.

Brisel je kao podsticaj za ubrzavanje radova ponudio izuzeće za TAP iz antimonopolskih propisa ako radovi počnu najkasnije do sredine maja 2016. i završe se za četiri godine.

TAP kaže da je zvanično počeo radove 16. maja i to tražeći neeksplodirane bombe iz rata i proverom arheoloških nalazišta.

I Rim je 16. maj utvrdio kao rok za početak radova. Međutim, guverner Pulje kaže da radovi na izgradnji nisu počeli i traži od centralne vlade da iz početka počne proces izdavanja dozvole.

Izvor: EurActiv.rs

Последњи пут измењено utorak, 22 novembar 2016 10:24

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31