Ilustracija: Pogon za pečenje Ilustracija: Pogon za pečenje Goran Đaković

Poznata fabrika slatkiša otišla na doboš Истакнут

Аутор  feb 05, 2017

KIKINDA - Bazična kikindska konditorska firma AD "Banini", koja je od aprila 2016. u stečaju, prodaje se, odlučio je Privredni sud u Zrenjaninu, uz saglasnost Odbora poverilaca. Cilj trgovinske transakcije je da se dođe do novog vlasnika, koji će oživeti proizvodnju u čuvenoj fabrici. To je jedini način da se ostvari profit i vrate dugovanja, koja su nezvanično premašila 40 miliona evra.


Konsultantska kuća iz Beograda, koju je angažovao sud, procenila je da je vrednost imovine "Baninija" oko 30 miliona evra. Početna cena kompletnog kapitala, kako zakon nalaže, biće 50 odsto od ove sume, što i nije veliki iznos koji bi stopirao trgovinu, zakazanu za 21. mart ove godine. Nezvanično, ima dosta zainteresovanih kupaca, među kojima i stranih kompanija, koje su se i ranije interesovale za ovu poslovnu akviziciju, ali je dosadašnji menadžment prevođen tri decenije neprokosnovenim većinskim vlasnikom Radojkom Stanićem odbijao i samu pomisao da se tako nešto desi.

Na podužem spisku "Baninijeve" imovine su obe fabrike sa kompletnim postrojenjima i opremom. Tu je i poslovni prostor na više lokacija i komforan stan u Kikindi, 35,4 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vrbici, plac od 894 kvadrata u Bašaidu...

Kada prezaduženi "Banini" pre nekoliko godina nije uspevao da izmiri obaveze prema poveriocima, pre svega bankarima, što ga je i oteralo u stečaj, kompletna fabrika izdata je u zakup DOO Konditori "Malenčić". Ništa ne bi bilo čudno da to nije sestrinska firma, koju je na istoj adresi, kao njen stopostotni vlasnik, osnovao Branko Malenčić, jedan od većih vlasnika matičnog AD "Banini" i predsednik njegovog UO, inače, poslovni ortak Stanića. Malenčić je čak preuzeo i svih oko 500 radnika "Baninija". A upravo oni su krajnje zabrinuti, nespokojni i preplašeni, jer ne znaju šta ih čeka posle prodaje matične fabrike.

RADNICI

PEDESETAK radnika Konditora "Malenčić" u petak se okupilo ispred fabričke kapije, tražeći da im se pojasni situacija u kojoj su se našli. Razgovarali su sa gazdom Malenčićem. Rečeno im je da su napokon otklonjene smetnje za isplatu decembarske plate, te da je do 10. februara ugovoren posao za poznatog kupca. Do prodaje "Baninija", obećano je, neće biti otpuštanja, a radnici će se kao i dosad, po potrebi pozivati na posao.


JOŠ U PRITVORU

RADOJKO Stanić (59) u pritvoru je više od mesec dana. Uhapšen je pred Novu godinu, zajedno sa Brankom Malenčićem (59) i finansijskom direktorkom Danom Jezdić (47). Njih troje terete se za više krivičnih dela u privredi. Sumnja se, između ostalog, da su počev od jeseni 2015. pa do decembra prošle godine, nezakonito prebacivali "Baninijeva" sredstva na Malenčićev račun, da su utajili porez, oštetili poverioce, donoseći odluke mimo njihovog znanja i odobrenja suda. Za razliku od Stanića, Malenčić i Jezdićeva brane se sa slobode.

Milan IVETIĆ

http://www.novosti.rs 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30