Одштампајте ову страницу
Ilustracija: Mladi proizvđač u polju soje Ilustracija: Mladi proizvđač u polju soje Goran Đaković

Podsticaji za mlade poljoprivrednike u 2018. godini Истакнут

Аутор  jan 19, 2018

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će u 2018. godini za meru podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima biti izdvojeno tri puta više novca nego u prethodnoj godini.

Ta mera je prvi put implementirana u 2017. godini, a odobreno je 667 zahteva za mlade poljoprivrednike do 40 godina starosti iz svih krajeva Srbije i isplaćeno ukupno 459 miliona dinara, rekao je Nedimović u Čačku gde je razgovarao sa poljoprivrednicima kojima su odobrena sredstva na pomenutom konkursu.


Nedimović je istakao da će se Ministarstvo u narednom periodu posebno fokusirati na mlade, i da će im na raspolaganju biti sve podsticajne mere.


Ministar Nedimović smatra da nema korisnije podrške za sektore voćarstva, povrtarstva i stočarstva na prostoru centralne Srbije jer je reč o granama koje zahtevaju težak rad i celodnevni angažman poljoprivrednog proizvođača ili grupe njih.

„Ako posebnu pažnju ne budemo posvetili mladima, ne vidim kako ćemo uopšte funkcionisati u budućnosti“, naglasio je Nedimović, dodajući da Ministarstvo ovakvim potezima pravi osnov za bolji razvoj buduće poljoprivrede. Nedimović je na skupu kome je prisustvovao i i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, istakao da se upravo u tom kraju mora razvijati voćarstvo zbog potencijala koji postoje na tom prostoru.

Ministar Nedimović je prethodno posetio i Institut za voćarstvo u Čačku, gde je izjavio da je želja da se u Institutu napravi jedan moderan ogledni centar za voćarstvo gde će ljudi moći da dođu i da nauče ono što je najnovije.

On je u intervju za Agrobiznis magazin i ovom prilikom odgovorio na brojna pitanja. Ovom prilikm izdvajamo pitanje o podsticajima za mlade proizvođače:

Izuzetno dobar odziv i mera koja je naišla na odobravanje u javnosti su podsticaji za mlade poljoprivrednike. Da li će i u 2018. godinu biti konkursa sa ovom namenom?

Branislav Nedimović: Ministarstvo poljoprivrede je planiralo podršku za mlade poljoprivrednike i u 2018. godini i to po više osnova. Poljoprivrednici mlađi od 40 godina života se dodatno boduju pri obradi zahteva u okviru mere za unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava u IPARD II programu. Takođe i u okviru nacionalnih mera ruralnog razvoja, poljoprivrednici mlađi od 40 godina života će imati ili veći procenat povraćaja, za one mere gde se ne vrši rangiranje, ili će biti dodatno bodovani, za one mere gde se vrši rangiranje.

Konkretna mera za mlade poljoprivrednike će biti neznatno izmenjena i pažnju u okviru ove mere ćemo usmeriti samo na novoosnovana poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci poljoprivrednici mlađi od 40 godina života i tako će ta mera više biti usmerena na pomoć za započinjanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na novoosnovanim gazdinstvima.

6 Коментара

 • Nenad
  Линк коментара Nenad utorak, 17 april 2018 14:49

  Postovani imam 26 godina i ozenjen sam. Sa suprugom zivim ma selu i planiramo tu da ostanemo.zivimo od poljoprivrede radimo maline i imamo stoke..imamo zelju da to prosirimo jer zemlju imamo afekbatnu za to al nemamo finansija da to ispratimo pa mre zanima da li mozemo necemu da se nadamo i koji su preduslovi za to...

  Odgovor: Konkurs jos nije izsao, Objavicemo kada bude raspisan.

 • Filip
  Линк коментара Filip petak, 13 april 2018 16:30

  Postovani, koji su uslovi i sta mi je sve potrebno da konkurisem na konkursu za mlade poljoprivrednike odnosno želim da se bavim stočarstvom-uzgajanje ovaca.
  S'postovanjem
  Unapred zahvalan

  Odgovor: Konkurs jos nije izsao, Objavicemo kada bude raspisan.

 • Stojanovic Andja
  Линк коментара Stojanovic Andja utorak, 03 april 2018 20:54

  Postovani dali je raspisan konkurs za mlade poljoprivrednike u 2018. Unapred hvala

  Odgovor: Konkurs jos nije raspisan. Pratite nas ili sajt resorgog ministarstva.

 • Nikols
  Линк коментара Nikols subota, 24 mart 2018 01:16

  Postovani ja i brat imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo.Formirane malinjake na parcelama oko dva hekta. Nemamo nikakve masine ni pomocne objekte. Ssmo imamo jaku volju. Ako mozete pomozite. Da nastavimo sa ulaganjem jer imamo jos obradive zemlje i za druge kulture. Nikola.
  0642399998.unapred hvala.

  Odgovor: konkurisite kada bude raspisan konkurs. Javite se kada bude raspisan ocekuje se u aprilu.

 • Marko
  Линк коментара Marko petak, 16 februar 2018 19:07

  Imam zasad lesnika,povrsine 1.66h i sistem za navodnjavanje koji nije dovrsen,takodje imam problem i sa divljaci jer mi parcela nije ogradnjena.. Pomoc od 5.000e mi treba da zavrsim sve to... Zasad mi je u druga godina i ima puno ulaganja a nisam u mogucnosti da ispratim to.. Pa vas molim ako moze novcana pomoc.. Opstina Bac!

 • Martin
  Линк коментара Martin utorak, 30 januar 2018 04:03

  Postovani mene zanima da li ima neka vrsta subvencije gde se nama novac,mehanizacija..itd
  Recimo vi nama sada date a kasnije mi to da vracamo, jer mala poljoprivredna gazdinstva nemaju novca da bi ulozila pa da cekaju da se neki deo toga vrati? Hvala u napred na odgovoru